Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. március 30. 11:17 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Barnák László Csehov Sirályáról

A Somogyi-könyvtár új sorozatában Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetője, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója Anton Pavlovics Csehov Sirály című tragikomédiáját ajánlja a Szegedi Tükörben.

Hirdetés

„Már kamaszkoromban nagyon szerettem olvasni, és azon keresztül elmerülni egy számomra ismeretlen világba. Mivel gyerekkorom óta érdekel a színház, nagyon sok színházzal foglalkozó könyvet gyűjtöttem össze. Ezek között volt a Csehov darabjait és elbeszéléseit bemutató kötet. Ebben olvasható a Sirály című darab is, amit az ősz folyamán a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezhettem.

Amikor a Színművészeti Egyetemre készültem, ebből a kötetből tanultam meg a felvételire Trepljov monológját. A felvételi első fordulójában Jordán Tamás – későbbi osztályfőnököm – hallgatta meg ezt a monológot, aki korábban Szorint játszotta egy előadásban. A színdarabban Trepljov Szorinnak tárja fel a gondolatait, és Jordán Tamás nagyon közvetlen volt, azt kérte, hogy üljek oda elé és úgy mondjam el a szöveget. Különleges élmény volt, mert partnerként tekintett rám, és ez feloldotta a gátlásaimat.

Több olyan karakter is van a történetben, akinek a gondolatait magaménak érzem, illetve azok mögöttesét érteni vélem. A fiatalokét éppúgy, mint az idősebb figurákét. Ettől is izgalmas Csehovot olvasni, mert mélyen, tisztán és finom humorral láttatja az emberi személyiséget. Az üzenet, amit Szorin mond:

színház nélkül nem az igazi.”

A darab 1896-ban, a szentpétervári Alekszandr Színházban az ősbemutatón megbukott. Két évvel később a Moszkvai Művész Színház is műsorára tűzte a színművet, amely már óriási sikert hozott a szerzőnek. Később a sirály alakja a színház grafikus emblémája lett. Ezentúl Csehov valamennyi drámáját nagy várakozással fogadta a közönség. A Sirályt Magyarországon 1912-ben mutatták be. Napjainkban is folyamatosan találkozunk vele színházaink kínálatában. A mű középiskolában kötelező olvasmány.

A Sirályban mindenki olyasvalakibe szerelmes, aki nem viszonozza az érzéseit. Mindenki nyomorult, cipeli magában a viszonzatlan szerelmet, a meg nem értettséget és a magányt. Mindenki kicsinyes, nevetségesen önző és kizárólag saját magával van elfoglalva. Az emberek elbeszélnek egymás mellett, miközben vágyakoznak a boldogságra és a szakmai elismerésre – olvashatjuk a Szegedi Nemzeti Színház honlapján Csehov 2020-ban repertoárra tűzött tragikomédiájáról.

Csehov drámái (is) – a korlátozások feloldása után – kölcsönözhetők a Somogyi-könyvtárból!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anton Pavlovics Csehov Barnák László könyv könyvajánló Sirály Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés