Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 30. 10:57

Szegeden már ötvenhétmillió forint egy száz négyzetméteres új lakás

Egyetlen év alatt húsz százalékkal – Szegeden 86 ezer forinttal – nőttek az új építésű lakások négyzetméterárai, miközben az építőanyagok áfáját 5 százalékra mérsékelték. Az otthonteremtési támogatások igazi kedvezményezettje nem a lakosság, hanem a támogatásokat lefölöző építőanyag-kereskedők és építési vállalkozók. A piac mégis dübörög.

Hirdetés

A koronavírus-járvány ugyan rövidtávon elbizonytalanította a lakáspiacot, de az idén majdnem háromszor annyian érdeklődtek már új építésű lakóingatlanok iránt, mint egy évvel korábban – írja az ingatlan.com.

A portál elemzésében több mint 18 ezer hirdetés adatainak feldolgozása alapján vizsgálta az új építésű lakóingatlanok márciusi kínálatát, keresletét és árait.

Jelentősen nőtt a kínálat, de ez egyelőre az árakon még nem látszik

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése után arra lehetett számítani, hogy először a kínálat kap lökést: míg korábban 5700 új lakás szerepelt az ingatlan.com kínálatában, idén márciusban már több mint 6800 lakóingatlan volt a palettán. Ez egy év alatt 23 százalékos bővülést jelent.

Az újlakás-építéseknek további lendületet adhat az a rendeletmódosítás is, amely egy évvel, 2022. június 30-áig kitolta a szigorúbb lakásenergetikai szabályok bevezetését. Ennek köszönhetően a családi házak egy része akár olcsóbban is megépülhet az új határidőig, ami az árakra is kedvező hatást gyakorolhat a vevők szempontjából.

Szeged az 572 ezer forintos négyzetméterárral a középmezőnyhöz tartozik

Tizenöt nagyváros és Budapest új építésű társasházi lakásainak és házainak átlagos négyzetméterárát hasonlította össze az ingatlan.com.

Ebből többek között kiderül, jelenleg legkevesebbet Nyíregyházán, a legtöbbet a fővárosban kell fizetni egy négyzetméterért: az előbbiben 412 ezer, az utóbbiban pedig 895 ezer forintot.

Szegeden az elmúlt egy évben – a járvány ellenére is – jelentősen, 86 ezer forinttal emelkedtek átlagosan az új építésű lakások négyzetméterárai: 486 ezer forintról 572 ezerre kúsztak fel tavaly március óta.

Ezzel az erős középmezőnyben foglalunk helyet, a fővároson kívül csak Pécsen, Kecskeméten, Székesfehérváros, Debrecenben, Veszprémben kérnek többet egy négyzetméterért.

A legnagyobb mértékben, több mint százezer forinttal éppen a legutóbbi városban nőttek a négyzetméterárak.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áfacsökkentés állami támogatás ár ingatlanár ingatlanpiac lakásépítés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés