Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Pedagógusok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltása: ma éjfélig kell regisztrálni, itt vannak a legfontosabb információk!
Túl a városon 2021. március 29. 17:00

Pedagógusok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltása: ma éjfélig kell regisztrálni, itt vannak a legfontosabb információk!

Aki oltást akar, annak regisztrálnia kell, de őket még az egyes intézményvezetőknek is regisztrálniuk kell, ráadásul egy külön felületen. Ami viszont most már legalább működik. Vagy úgy néz ki.

Hirdetés

Bár az UNICEF már tavaly december közepén arról adott ki közleményt, hogy a pedagógusoknak és az oktatásban dolgozóknak is az elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási programokban, a Karmelita kolostor falai mögé csak viszonylag nehezen, március második felében végre jutott el a pedagógusok szakszervezeteinek kérése/könyörgése/felszólítása (a megfelelő rész aláhúzandó), hogy az újranyitás előtt oltsák be őket. Így a kormányzat a múlt hét második felében elkezdett erről is beszélni, sőt az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltásától tették függővé azt is, pontosan mikor nyithatnak ki az intézmények.

Az oltást viszont csak az kapja meg, aki regisztrál, és a kormányzati portálon megjelent tájékoztató szerint

március 29-én éjfélig kell regisztrálniuk azoknak az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozóknak, akik azt akarják, hogy kvázi soron kívül beoltsák őket.

Az első körben

 • a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben, tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban dolgozó pedagógusok oltására kerül sor.
 • Őket a jövő hét közepén a regisztrációjuk során megadott telefonszámon sms-ben hívják be az oltásra.
 • Az oltás várható időpontja április 1. csütörtök, április 2. péntek és április 3. szombat.
 • Az oltás helyszíne a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

A kormányzat szerint március 24-ig a mintegy 180 ezer köznevelésben dolgozó pedagógus közül 102 ezren regisztráltak védőoltásra, és 20 ezren már meg is kapták az oltást. Első körben tehát a maradék, már regisztrált, de még nem beoltott 82 ezer pedagógust oltják be.

Azok a pedagógusok, akik az sms-ben küldött oltási időpontra nem jelennek meg, csak egy későbbi alkalommal kerülhetnek sorra.

A második körben

 • a még nem regisztrált pedagógusokat,
 • a szakképzésben dolgozókat,
 • az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat oltják be.
 • őket is arra kérik, hogy március 29-én éjfélig regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.
 • Az oltás várható időpontja a húsvétot követő hét, a helyszíne szintén a regisztráció során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben dolgozóknak is elég regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon, szintén március 29-én éjfélig.

A regisztráció során különösen érdemes figyelni a kért adatok (név, taj-szám, életkor, lakcím, mobiltelefonszám, e-mail cím) pontos és hiánytalan megadására, mert csak pontos adatokkal lehet a regisztrációt érvényesíteni és az érintetteket sms-ben értesíteni.

A kormány döntése alapján több mint 180 ezer köznevelésben dolgozó, 30 ezer középfokú szakképző intézményben dolgozó és 13 ezer bölcsődei dolgozó jogosult a pedagógusok kampányszerű oltására. Az oltás természetesen önkéntes és ingyenes, és az országban éppen rendelkezésre álló vakcinával történik a kormányzati tájékoztató oldal szerint. Itt azt is írják, hogy azt, hogy ehhez az oltási programjához szükséges vakcinák rendelkezésre álljanak, a regisztrált idősek oltására tervezett vakcinakészletek átcsoportosításával lehet megoldani, a rendelkezésre álló oltóanyagokat az országos oltási munkacsoport irányítja át a kórházi oltópontokra.

De honnan fogják tudni, hogy ki jogosult az oltásra?
Kell még egy regisztráció!

Ennek kapcsán még pénteken a Magyar Narancs arról írt, hogy egy másik rendszerben is regisztrálni kell az oltandó iskolai, bölcsődei és óvodai dolgozókat. A lap szerint Kásler Miklós péntek reggel küldött levelet az intézményvezetőknek, miszerint az érintetteket nekik is regisztrálniuk kell a hivatalos, központi regisztráción túl.

A kormányzat erre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) belül létrehozott egy olyan regisztrációs oldalt, ahol az intézményvezetőknek az egyes személyek TAJ-száma mellett azok OM-azonosítóját is meg kell adniuk.

Ez kell ahhoz a plusz azonosításhoz, amiből kiderül, hogy az érintett személy a soron kívül beoltandó iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók közé tartozik.

A Narancs cikkének megjelenésekor az oldalt éppen karbantartották, az akkori tájékoztatás szerint pont március 26. és 29. között, most viszont úgy néz ki, mint ami elérhető és használható.

Az intézményvezetők regisztrációjától függetlenül viszont az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozóknak is regisztrálniuk kell magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Felmerül viszont, hogy miként fogják azonosítani azokat a nevelés-oktatást segítő munkakörben dolgozókat, akiknek nincs OM-azonosítójuk, de jogosultak a soron kívüli oltásra. Ilyenek például a megbízási szerződéssel rendelkezők, az óraadó tanárok, vagy a technikai dolgozók. A lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője arról beszélt, hogy erre még ki kell találnia valamit a Emberi Erőforrások Minisztériumának. Pécsen ezt úgy oldották meg, hogy az OM-azonosítóval nem rendelkezőknek csak a TAJ-számát viszik fel a plusz regisztráció során.

Nagy Erzsébet szerint az is probléma, hogy a soron kívüli oltás a jelen helyzetben nem vonatkozik a tanodákban dolgozókra, róluk legalábbis eddig még nem volt szó, pedig a szakszervezet tisztségviselője szerint az ő beoltásuk is szükségszerű és sürgős lenne.

(Nyitóképünk innen van.)

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség bölcsőde bölcsődei nevelő covid-19 Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI fertőzés iskola járvány járványkezelés Kásler Miklós koronavírus közoktatás oktatás oltás oltóanyag Orbán-kormány óvoda PDSZ pedagógus Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tájékoztatás tanár vakcina vírus oltópont regisztráció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés