Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • SZTE-modellváltás: nyilvános a minisztérium válaszlevele, szerintük nincs itt semmi látnivaló
Szegeden 2021. március 29. 12:47

SZTE-modellváltás: nyilvános a minisztérium válaszlevele, szerintük nincs itt semmi látnivaló

Ez volt az a levél, amit Rovó László rektor elküldött Palkovics László minisztériumának, benne Szajbély Mihály észrevételeivel az SZTE alapítványi működéséről döntő szenátusi szavazás körüli esetleges szabálytalanságokról.

Hirdetés

Szajbély Mihály egyetemi szenátor akkor kérte Rovó Lászlót, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) válaszlevelét neki is küldje el a rektor, ne csak ismertesse annak tartalmát. A levelet most Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke nyilvánosságra hozta a Facebookon.

A levélből kiderül, hogy bár Szajbély Mihály legalább négy dolgot is nehezményezett a hírhedté vált szenátusi üléssel és szavazással kapcsolatosan, úgy, mint

  1. nem arról az előterjesztésről szavaztak, amit eredetileg kiküldtek;
  2. nem adták meg a szót Szajbélynek a szavazás előtt;
  3. olyan zavarosan vezette fel Rovó László a szavazást, hogy a szenátorok nem is tudták pontosan miről döntenek;
  4. a rektor nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel válaszolt a dékánok aggályaira;

az ITM ezek közül legalább két elemre ki sem tért a válaszában.

Mihálik Edvin szerint a 3. és a 4. pontra nem reagált az ITM.

„Vagyis a magyar kormány szerint rendben van, ha egy rektor a források megvonásával fenyegeti meg a karok vezetőit. Szerintük az is rendben van, ha egy szavazás előtt még csak el sem mondják rendesen, miről szól a döntés” – írta a Momentum szegedi elnöke.

Mihálik úgy látja, a Fidesz-kormány sárba tiporja Szeged százéves intézményét, és ehhez hasonló folyamatot az elmúlt 11 évben számtalanszor végig nézhetett már az ország: „a kormány jön, megosztja a közösséget, átveri az akaratát, és a végen az arcunkba nevet”.

A levélben azt írják, a szenátus elé kerülő előterjesztés módosításait és Szajbély Mihály módosító javaslatát is előre megküldték a szenátoroknak, január 28-án 19 óra 31 perckor. Az ülésen is volt kiegészítés, ezt Rovó László tette szóban. Az ITM arra is kitér a válaszában, hogy szerintük a szavazás előtt ismertették, mi van az előterjesztésben.

Sőt, azt is írják, „Az Ügyrend a szóbeli módosító javaslatok tárgyalására a Szenátus egyszerű többségi egyetértésével teremti meg a lehetőséget, azonban azt nem mondja ki, hogy ezt az egyetértést külön szavazással kell megadni, és nem lehet napirendi pontot a szóbeli kiegészítéssel együtt elfogadni.” Ezért szerintük a szavazás megfelelt a szabályoknak.

Az ITM szerint Szajbély módosítójáról azért nem szavazhattak, mert az Ügyrend kimondja, hogy ha az eredeti indítvány megkapta a többséget, akkor nem kell szavazni a módosítóról.

Szerintük Szajbély Mihály megkapta a hozzászólás jogát, ezzel élt is.

Arra viszont nem térnek ki, hogy közvetlenül a szavazás előtt már nem kapott szót.

Majd felsorolnak három pontot is Szajbély módosítójából, amik szerintük jogszabályellenes. Ezek között van az alapítói jogok átruházásának megtiltása, a kuratóriumi tagok Szenátus által történő kinevezése, és a modellváltással kapcsolatos elvek és garanciák érvényesítése kormánydöntés formájában. Az ITM szerint utóbbit az illetékes miniszternél kell kitárgyalni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem alapítványi működés Mihálik Edvin modellváltás Rovó László Szajbély Mihály Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés