Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 29. 10:42 Forrás: Direkt 36, 444.hu

Orbán apjának cége fizeti a legnagyobb osztalékot az ágazatban

Nincs még egy olyan jól jövedelmező cég, mint a Dolomit Kft. a bányavállalatok között.

Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 70 olyan cég van, ami az Orbán-bányát üzemeltető céghez hasonló főtevékenységet végez, ezeket hasonlította össze osztalékfizetés szempontjából a Dolomit Kft.-vel a Direkt36.

Az oknyomozó portál azt írta, hogy a Dolomit Kft.-ből kivett 2019-es 1,8 milliárd forintnyi osztalék tizenháromszorosa a piaci átlagnak.

Az is szembetűnő, hogy Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a cégéből 2015 és 2019 között összesen 4 milliárd 372 millió forint osztalékot vettek ki, ennek 51,16 százaléka Orbán Győzőé.

Az is érdekesség, hogy a Dolomit az elmúlt öt évben egyszer sem forgatta vissza a profitot a cégbe, minden évben kifizette azt a tulajdonosoknak.

Arról a Direkt36 nyomán korábban is írtunk, hogy a Dolomit dolgozik a legnagyobb nyereségrátával, vagyis ennél a cégnél marad a tulajdonosoknál a legtöbb pénz a befolyó bevételekből.

2018-ban 41,3 százalékos, 2019 45 százalékos volt a nyereségráta, ami rendre a piaci átlag duplája. Akkor az ágazati szereplők közül többen is azt mondták, hogy a Dolomit drága, de minőségi termékeket kínál. Ugyanakkor volt olyan piaci megszólaló is, aki szerint korábban csak néhány százalékos eltérések voltak az árban, az utóbbi években viszont nem ritka a 30-50 százalékos eltérés, ez a nagy különbség részben a Dolomit miatt is kialakult.

A miniszterelnök apjának cége rendszeres szereplője az állami beruházásoknak, és a Direkt36 szerint esetenként akár 60-70 százalékkal is drágábban kínálja az építőanyagot másoknál. Mégis szerződnek velük.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dolomit Kft. közbeszerzés Orbán Győző Orbán Viktor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés