Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 28. 11:20 Forrás: Szegedi Tükör

Tetszettek volna... – Ceglédi Zoltán jegyzete

A NER az első olyan berendezkedés az elmúlt három évtizedben, amely bízvást nevezhető rendszernek. Valódi elmúlása szintúgy csak rendszerváltás útján képzelhető el, miként a Kádár-rendszert is ekképp fejezte be Magyarország.

Hirdetés

Tíz év alatt olyan drasztikusan átrajzolták az ország struktúráit, hogy ezek jelentős része legfeljebb nevében emlékeztet előző formájára. Vagy abban sem: az alaptörvény nem képes ellátni a korábban alkotmánynak hívott jogforrás funkcióit. Mókás és önleleplező, hogy a szintúgy semmire nem jó Alkotmánybíróságot nem is nevezték át Alaptörvény-bíróságra.

Nyugi, ez a cikk nem közjogi fejtegetésekről szól, hanem mindannyiunk egyik legfontosabb dilemmájáról, a 2022-es választással kapcsolatos elvárásainkról.

Hiszem, hogy egy „sima” országgyűlési választás és egy „hétköznapi” kormányváltás nem oldja meg a Fidesz kormányzásával kapcsolatos problémáinkat. Akkor Orbán Viktor nyer, mert normává tette az illiberalizmust, és cinkossá az ellenzékét. Akkor Orbán csak félreült pihenni.

Közben az Állami Számvevőszék, az ügyészség, a médiahatóság pályán marad – ahogy a NER gazdasági hátországa is. Aki abban bízik, hogy ezekkel a szereplőkkel elkerülik egymást, vagy dealt kötnek, az valójában Orbánnak dolgozik.

Az ellenzék legfontosabb feladata a rendszerváltás előkészítése, bemutatása és kormányváltás esetén a végrehajtása. Mi, szavazók azt fogjuk mérlegelni, hogy ezt elhisszük és akarjuk-e. Nem költői a kérdésem. A politikusok gyakran gondolják, hogy triviális mézesmadzagokat kell lengetni, mint a nem létező hónapok nyugdíja, és beesik a szavazat. Nos, Orbán 2006-ban 14. havi nyugdíjat ígért, és veszített. Karácsony Gergely első, de nem utolsó miniszterelnök-jelöltsége idején a 13. havi nyugdíjjal kampányolt, végül a 12 százalékot sem érte el. A szavazó voksolhat persze dühből, félelemből, előítéletből vagy félretájékozottság okán, de a legfontosabb kérdése mégis az: milyen világot hozna, akit beikszeltem?

2022-ben a választói dilemma a NER meghosszabbítása vagy lezárása. Senki nem arra szavaz, hogy „maradjon minden, csak legyen magasabb a miniszterelnök és kedvesebb a külügyminiszter”. Azt mérlegelem, hogy jó-e nekem ez a világ újabb négy évre.

  • Akarok-e így adózni, relatíve alacsony elvonásokkal, de brutálisan alacsony visszaosztással?
  • Akarok-e úgy élni, hogy az állami egészségügy ezer sebből vérzik, hálapénzzel fertőzött, van ugyanakkor egy bővülő fizetős verziója?
  • A szülők mérlegelik, hogy a digitális oktatásnak hazudott szobafogsághoz képest mi jó és mi nem a közoktatásban, folytatódjon-e az irány?

Mérlegeljük a tandíjas-alapítványos egyetemet, a keleti nyalást és a nyugati gyárakat. A szegediek mérlegelik, hogy a legsikeresebb magyar nagyvárosnak a Fidesz-kormányzás, ez a hol ellenszél, hol szélcsend jó-e.

Antall József annak idején a forradalom hiányával, a békés átmenettel magyarázta a lusztráció elmaradtát, a szocialista vagyon- és befolyásátmentést. Pedig mennyivel forradalmibb volt az 1990-es választás! Bárcsak reális cél lehetne egy parlament, amelyben az utódpárt alig 8,5 százaléknyi mandátummal bír!

Őszinte leszek: a zenés őrségváltás nem érdekel. Akkor megyek, művelem balkonkertjeimet, és ha végre nem lesz betiltva, fellépek a dumaszínházas estemmel. Arra nincs szavazatom, ami nem gyökeresen más, mint a mai élet.

A NER-t a legjobban úgyis a NER tudja művelni. Ha lesz arra válasz, hogy miként kapja vissza Szeged a pénzét és a jogait, a sajtó a szabadságát, a vállalkozók a piacot, Európa Magyarországot, és még ezer ilyen példám van, akkor és arra szavazok. Más már nem érdekel.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet NER Orbán Viktor Szegedi Tükör választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés