Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Élvezi a szőregi fotós, hogy becsapja a vadon élő állatokat – Balla Tihamér kúszik és cincog is, ha kell
Művház 2021. március 27. 13:38 Forrás: Szegedi Tükör

Élvezi a szőregi fotós, hogy becsapja a vadon élő állatokat – Balla Tihamér kúszik és cincog is, ha kell

Március végéig láthatók a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház kerítésén Balla Tihamér fotótárlatának képei. A 24 esztendős alkotó eddig Szőregen élt – nemrég szólította el egy hosszabb munka Bács-Kiskun megyébe, Kunfehértó mellé.

Hirdetés

A szőregi fiatalember tavaly végzett a gödöllői agráregyetemen, mezőgazdasági mérnökként. A szőregi művelődési ház kerítéskiállítására a környéken készült természetfotóiból válogatott húszat. Több képén őzeket, mezei nyulakat örökített meg, s madarakat is megmutat, amelyeket a laikus nézelődő sokszor észre sem vesz. Legszívesebben állatokat fényképez, azon belül is madarakat, ugyanis madarászkodik – részt vesz madárvonulás-kutató táborokban is. A természetfotózáson belül a madárfotózás jelenti számára a legnagyobb kihívást. Azt a részét élvezi legjobban a fényképezésnek, amikor kitalálja, hogyan kerülhet egy állathoz a legközelebb, amikor „belopja”, becsapja őket.

Behavazva (fotók: Balla Tihamér)

Legnagyobb élményét is megosztotta velünk Balla Tihamér. A rókák és általában a ragadozók ugyanis óvatosabbak a többi állatnál, ezért számít nagyobb teljesítménynek, ha megközelítheti őket. A kiállításon látható rókás képpel is szerencséje volt, napnyugtakor egy kaszált réten találkozott szembe a ragadozóval, amely épp egerészett. Kihasználva terepszínű ruháját, a fotós a földön kúszva viszonylag közel, nagyjából tizenöt-húsz méterre jutott az állathoz, majd cincogó egérhangot utánozva elérte, hogy felnézzen rá.

A fiatalember elmesélte, hogy 2010 táján kezdett komolyabban fotózni. Maga a természet, a természetjárás gyerekkorától fogva vonzotta – emiatt nézegetett sok természetfotót, s így érlelődött meg benne a vágy, hogy ő is megpróbálja. Édesapja mutatta meg neki az alapfogásokat, majd utánaolvasott, tanult, beszerezte a felszereléseket. Visszajelzései is jók. Korábban két évben is első lett Az év természetfotósa országos pályázat ifjúsági kategóriájában, legutóbb pedig a vadászkamara megyei szervezetének pályázatán szerzett első helyezést.

Őzbak napkeltekor
Tavasz
Róka napnyugtában. A képhez kúszott és cincogott is a fotós

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör Balla Tihamér természetfotó természetfotós
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés