Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Segítség lelassuláshoz, kikapcsolódáshoz – Bak Róbert ajánlja Szálinger Balázs Al-Dunai álom című regényét
Művház 2021. március 27. 11:33

Segítség lelassuláshoz, kikapcsolódáshoz – Bak Róbert ajánlja Szálinger Balázs Al-Dunai álom című regényét

Lelassulni, elmerengeni, csak úgy, kimondott cél nélkül nézelődni – a mai kor emberének ez egyre kevésbé sikerül. Talán ennek is köszönhetően egyre ritkábbak a minőségi útirajzok, útinaplók. Egyre kevesebbet ilyet írnak, és egyre kevesebbet olvasnak.

Hirdetés

Viszont, ha ma mégis valaki éppen egy ilyen minőségi útirajzra vágyna, az keresve sem találhatna jobbat Szálinger Balázs a tavalyi év végén megjelent, és a maga rövidségében is meglepően kompakt köteténél, az Al-Dunai álomnál.

Szálinger egy kerek hónapot töltött várandós felesége társaságában a regényes és legendás Vaskapu vidékén az egykori magyar–román–szerb hármashatáron (természetesen az idők során folyamatosan változott, hogy melyik országnak mi a neve, és mettől meddig terjed). A szerzőnek bár körülhatárolható céljai nem voltak, de a szövegből érezhető, hogy a lehető legnagyobb nyitottsággal fordult a jelen, a múlt és a csodálatos természeti környezet felé egyaránt.

Ennek köszönhetően persze sorjáznak a költői, ám kimondottan pátoszmentes leírások a vidék településeiről, hegyeiről, völgyeiről, és az embernek szinte azonnal kedve támad felkeresni ezeket a hazánktól mindössze pár órányi autóútra található területeket.

„Mocsárostól a Néra-híd felé mentünk. Megszaggatott út után megszaggatott híd. Megálltunk a hídon, visszanéztünk a falura, elképesztő gyönyörű volt a táj. Templom, mögötte a hegy, előtte párhuzamos csíkozású, megölelni való földek, gaz sehol. Itt egyszerűen ennek a népnek kell élnie, teljesen mindegy, hogyan vált urat, nyelvet, országot, vallást. Ez a panoráma maga a Bánsági Paraszt emlékműve, és ugyan, ne keltsen már zavart, hogy ki hogyan értelmezi a feliratot. Hazaélmény, négyes erősségű.”

Az Al-Duna ezen szakasza nemcsak a mostani látnivalói miatt érdekes, hanem amiatt is, mert itt terült el az egykori virágzó és multikulturális Orsova városa, na meg a talán Az arany emberben leírt sziget prototípusának is tekinthető, zömmel törökök által lakott Ada Kaleh, amelyek a múlt egyéb darabjaival (például az óriási méretű Széchenyi-emléktáblával együtt) nyom nélkül és örökre eltűntek a hullámsírban a Vaskapu vízierőmű megépítése után. Hogy pontosan mi és hol állt régen, arra már csak a legidősebbek emlékeztetnek, ám már ők sem sokáig...

Egy ilyen vidék és egy ilyen történet már maga is alkalmas lenne arra, hogy Szálinger (és persze az olvasó) elgondolkodhasson minden és mindenki visszavonhatatlan mulandóságán, és ezzel kapcsolatban persze azon is, hogy ha folyamatosan elveszik minden a világon, akkor mégis mit lenne érdemes megőrizni? –, ám különös pikantériát ad a dolognak, hogy nemcsak a múlt és a jelen van a szerzőhöz kézzelfogható közelségben, de a jövő is, a még meg sem született kisfia képében.

Az ő családi életükről és hétköznapjaikról, na meg az utazás idején negyvenéves író magyarsággal, európaisággal, történelemmel, nacionalizmussal, irodalommal és sok más egyébbel kapcsolatos gondolatai is szerepet kapnak ezen az alig kétszáz oldalon.

Azt hiszem, néha kellenek az ilyen látszólag semmiről sem szóló könyvecskék is az emberek életébe, amelyek segítenek lelassulni, kikapcsolni, és észrevenni a mindennapokat, a múlt, a jelen és jövő jelentéktelennek tűnő csodáit, azokat az apró dolgokat, amelyekért érdemes lehet élni. Szálinger Balázs kötete egy ilyen olvasmány, és az erre fogékonyak minden bizonnyal szeretni fogják.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Szálinger Balázs
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés