Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. március 27. 10:17

A Szegedi Szabadtéri Játékok Aida operájának díszlete lett az év legjobbja

Zeke Edit, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019-es Aida előadásának díszlettervezőjének ítélték oda a Kesselyák Gergely rendezte operaelőadás díszleteiért az év díszlettervezőjének járó elismerést a Látványtér 2021 címmel a FUGA – Budapesti Építészeti Központban megrendezett kiállításon a színházi világnap alkalmából.

Hirdetés

A kiállítás ünnepélyes finisszázsa és a szakmai díjátadó az idén a járványhelyzet alakulása miatt elmaradt.

A díjakat szakmai szavazás alapján ítélték oda, maguk a kiállító tervezők döntötték el, hogy melyik alkotást tartották a tárlaton szereplő munkák közül a legjobbnak.

Füzér Anni az Erkel Színházban látható, Szabó Máté rendezte Manon Lescaut és a szintén az ő rendezésében az Eiffel Műhelyházban látható A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című előadás jelmezterveiéért nyerte el a díjat.

Zeke Edit grandiózus díszleteit 2019. július 26-án és 27-én este láthatta a közönség a Dóm téren (fotók: Rafai Gábor)

Zeke Edit pedig a Kesselyák Gergely rendezte Aida díszletéért kapta az elismerést. Az előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokon 2019 júliusában két estén is látható volt.

A tavalyi kiállítás elmaradt, azonban a két évvel ezelőtti tárlat közönségdíjait is idén adják át, amelyet jelmeztervezőként Ignjatovic Kristina, díszlettervezőként megosztva Bagossy Levente és Kulumatué nyert el.

A kiállításon a szakma szavazatai alapján tíz éve ítélik oda az év jelmez- és díszlettervezője díjakat. Az első tárlat – még Látványtár néven – 2010-ben a színházi világnapon nyílt meg a Magyar Alkotóművészek Házában, az Olof Palme Házban. Maga a díj jelképes, a szakma elismerésén van a hangsúly.

A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők február 19. óta online megtekinthető reprezentatív szakmai kiállítása gazdag válogatást ad az elmúlt két színházi évad alkotásaiból.

Az alkotók által nevezett művek képet nyújtanak a magyar színházművészet elmúlt két évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. A tárlat látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videofelvételeket mutat be.

A tárlaton versenyen kívül bemutatják a 2019-es Prágai Quadriennálé díjnyertes magyar kiállítását, a Végtelen dűne című alkotást is.

A közönségdíjra a szervezők az idén is egész évben várják a szavazatokat a Malát honlapján.

Ezer négyzetmétert kellett „bebútorozni” a díjnyertes díszlettervezőnek

A rabszolgasorba taszított etióp királylány és az ifjú egyiptomi hadvezér szerelmének tragikus történetét, Az Aidát 2019. július 26-án és 27-én este láthatta a közönség a Dóm téren.

Hatalmas, ezer négyzetméters teret kellett megtölteni látványos tartalommal

Az operát két részben, olasz nyelven, magyar szövegfeliratozással Kesselyák Gergely állította színpadra.

Az opera címszerepét Ádám Zsuzsanna énekelte, darabbeli partnerét, a hősszerelmes fiatal hadvezért, László Boldizsár alakította.  

A szabadtéri játékok színpadának hatalmas, ezer négyzetmétert megközelítő mérete miatt grandiózus látványvilággal mutatták be az előadást.

Ezt a hatalmas teret töltötte meg látványos tartalommal a Dóm téri színpadot jól ismerő két alkotó: a díszlettervező Zeke Edit és a jelmezekért felelős Velich Rita.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aida opera Szegedi Szabadtéri Játékok az év díszlettervezője Zeke Edit színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés