Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 26. 20:08 Forrás: 168 óra

Duda Ernő szerint egymillióval több beoltott ember kellene a biztonságos nyitáshoz, mint amit a kormány mond

Az ismert virológus úgy gondolja, a koronavírus új mutációinak gyors terjedése miatt 2,5 millió beoltottnál sem fog drasztikusan csökkenni a fertőzöttek száma, de legalább a halálos áldozatok száma kevesebb lehet.

Hirdetés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfó után jelentette be, hogy ha az oltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor egy héten belül kinyitnak az iskolák és az óvodák

A 168.hu megkérdezte Duda Ernő virológus professzort, aki szerint azonban

sokkal több embert kellene ennek érdekében beoltani.

Úgy gondolja, a 2,5 millió beoltott nem elég ahhoz, csökkenjen a járvány terjedésének sebessége, arra azonban elegendő lenne, hogy a halálozási arány jelentősen csökkenjen. A professzor hangsúlyozta, a fertőzöttek számát akkor lehetne a felére szorítani, ha egymillióval több embert oltanának be és csak ezt követően nyitnák ki az iskolákat.

A szakértő emlékeztetett, hogy a tavaly őszi hullám csak az idei, már a brit variáns gyorsaságához képest tűnik lassúnak. Az idősek beoltásával tehát a halálozások számát vissza lehet szorítani, de a betegség tovább terjed.  

Szerinte a halálozások számát akkor lehetne drasztikusan lecsökkenteni, ha az összes 55 év feletti embert beoltják. A gond azonban az, hogy az új variánsok gyorsabban szaporodnak, ráadásul nem csak a társadalmon belül terjed nagyobb sebességgel a vírus, hanem az egyénen belül is. Ennek következtében az 55 év alattiakra, akik eddig meglehetősen védettnek tűntek, most sokkal veszélyesebb az új mutáció, mint az első hullámban fertőző koronavírus. Éppen ezért terít le most sokkal több fiatalt a kor.

Duda Ernő szerint mivel az idősek átoltottsága magas, de kevés fiatal kapta még meg az oltást, a halálozási szám ugyan le fog csökkenni, de a kórházba kerülők száma nem biztos. Kevesebb halálos áldozat mellett a járvány várhatóan ugyanúgy terjed majd, mint ősszel. A mostani számokhoz képest ez kevesebb lesz, de nem lesz drasztikus különbség az őszi adatokhoz képest.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő járvány koronavírus oltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés