Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Fájt, de nem ütött mély sebet Szeged gazdaságán a munkanélküliség tavaly: új munkahelyek is születtek a járvány idején
Túl a városon 2021. március 26. 13:12

Fájt, de nem ütött mély sebet Szeged gazdaságán a munkanélküliség tavaly: új munkahelyek is születtek a járvány idején

A járvány okozta gazdasági válság ellenére is meglepően kedvezően alakultak a foglalkoztatási adatok Szegeden és a megyében. Az egy lakosra jutó álláskeresők száma tavaly az északkeleti és keleti, valamint a délnyugati megyékben volt a legmagasabb és Csongrád-Csanádban pedig az egyik a legalacsonyabb.

Hirdetés

A járvány első hullámának gazdasági folyamatai országszerte megtörték az utóbbi évek kedvező munkaerőpiaci tendenciáit.

A Központi Statisztikai Hivatal TÉR-KÉP című, most megjelent elemzése szerint tavaly a 15–74 évesek munkanélküliségi rátája júniusban 5,1 százalékra, az egy évvel korábbinál 1,9 százalékponttal magasabbra nőtt a járvány miatt bevezetett korlátozások nyomán.

A nyilvántartott álláskeresők száma ekkora volt a legtöbb, 376 ezer fő, ami 52 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A területi különbségek azonban a koronavírus-járvány időszakában is jelentősek voltak: ott lett még rosszabb a helyzet, ahol korábban is az volt.

Volt, aki otthon dolgozott, volt, aki mást csinált, de a többség munkahelye megmaradt

Tavaly március–májusban az ilyenkor szokásoshoz képest ötször többen, a foglalkoztatottak 9,1 százaléka nem végzett a kikérdezést megelőző héten munkát, többségük a járvánnyal összefüggő okok miatt.

Az arány Zala megyében volt a legnagyobb, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legkisebb.

A hirtelen megváltozott helyzet miatt sok munkáltató a munkaviszony fenntartása mellett tavasszal, részben ideiglenesen, változtatott az alkalmazottak munkakörülményein: a leggyakrabban a fővárosban, míg a legritkábban Csongrád-Csanád megyében.

Ugrásszerűen megnőtt a távmunkában vagy home office-ban dolgozók száma, a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest nyolcszor többen, a foglalkoztatottak tizenhat százaléka volt érintett.

Legnagyobb arányban Budapesten, de Csongrád-Csanád megyében is szép számmal nőtt a home office-ban dolgozók aránya, több mint 15 százalékkal többen dolgoztak otthon, mint korábban.

Sokakat pedig más munkaterületre irányítottak, vagy módosították a munkarendjük, hogy az állásuk megmaradjon.

Az ezer lakosra jutó álláskeresők számában jól áll Szeged

A nyilvántartott álláskeresők lakosságszámhoz viszonyított értéke egyes északkeleti és keleti, valamint délnyugati járásokban volt a legmagasabb, és az ország központi és északnyugati területein, valamint néhány Csongrád-Csanád megyei járásban a legalacsonyabb.

A munkaerőpiaci folyamatok viszonylag pozitív alakulásában Szegeden szerepet játszott az, hogy a válság ellenére sem álltak le a helyi munkahelyteremtő beruházások.

Miközben a járvány a vendéglátó- és szállodaipart, valamint a rendezvényszervezést padlóra küldte, más, válságálló ágazatokban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a szegedi cégek, így összességében több száz új munkahelyet teremtettek 2020-ban is a városban.

A Florin a fejlesztés nyomán tizenhéttel több dolgozót tud foglalkoztatni

Tavaly augusztusban jelentette be a vegyipari termékeket előállító Florin Zrt., hogy uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét. A fejlesztés nyomán 17-tel több dolgozót tudnak foglalkoztatni.

Magyarország legdinamikusabban növekvő gyógyszeripari cége, a szegedi Goodwill Pharma Kft. is jelentős beruházást valósított meg a járvány idején: új gyártóüzemmel gazdagodott a Cserzy Mihály utcai központjuk. Új keverő-, kapszulázó és tablettázó gépek álltak munkába, a vállalat korábbi gyártókapacitása így a többszörösére nőtt.

A Goodwill Pharma két szegedi üzemegységében az idén már több mint száz embernek ad munkát, a beruházással pedig nemcsak termelési kapacitását növelte, de az ott dolgozók hosszú távú foglalkozatását is biztosította.

A Goodwill Pharma két szegedi üzemegységében az idén már több mint száz embernek adott munkát. tavaly továbbfejlesztette tevékenységét

A napokban jelentette be a CE Glass üvegipari vállalkozás, hogy Szeged határában négymilliárd forintos beruházással új üzemcsarnokot hoz létre, növeli termelési kapacitását és a fejlesztést követően ötven új munkahelyet teremt.

A több milliárdos beruházás nyomán 5400 négyzetméterrel nő az üzem területe, a legújabb, környezetbarát technológiával pedig jobb pozíciót biztosítanak termékeinek a síküvegek piacán.

A napi ötezer hőszigetelt üveget gyártó vállalkozás jelenleg  több mint négyszáz munkavállalót foglalkoztat, ezt létszámot bővíti hamarosan félszáz új munkavállalóval.

Ezt a pozitív tendenciát támasztják alá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat februári adatai is: miközben országosan öt százalék körül alakul a munkanélküliségi ráta addig Szegeden és a megyében alig több mint három százalék.

Február végén Szegeden 1486 férfi és 1626 nő keresett állást, számuk összességében 194-gyel haladta meg az egy évvel korábbi, válság előtti állapotot.

rag

Nyitóképünkön a CE Glass üvegipari vállalkozás, ahol ötven új munkahelyet teremtenek az idén (fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi válsághelyzet gazdasági válság járvány Központi Statisztikai Hivatal munkahelyteremtés munkanélküliség statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés