Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 26. 11:01

Ceglédi Zoltán: Hát... Lázár Jánossal azért most bentebb lennénk

Az egyetlen hely, ahol a fideszes elfogultság vádja nélkül megírhatom ezt a cikket, az a szeged.hu.

Hirdetés

A politikai elemző, ha felelősen viselkedik, nem éri be azzal, hogy a kommunikációs petárdák zaját próbálja lekottázni, nem vakíthatja el a lézer a radarját. Dolga van a politika elvi és gyakorlati oldalával is. Kell fogalma legyen a tisztességről, szabadságról, hazaszeretetről ugyanúgy, mint a kormányzás tartalmi és technikai elemeiről. Szóval nem egy kórboncnok – és erről azért kell külön is írnom, mert én sem gondoltam mindig így.

Szóval nem csak a hatékonyság hiánya vezet arra, amit mondani akarok, hanem, és most további nagy szavak jönnek, a hazáért és az itt élőkért érzett aggodalom. Ez a kormány nem kormány ugyanis, hanem Orbán Viktor egomasszírozó testülete. Az utolsó kvázi-működőképes darabkák a régről örökölt, de politkailag nem veszélyes szereplők, mint Varga Mihály és Pintér Sándor, de az új beszerzések sorra mondják be az unalmast. Kiválóan használhatók kommunikációs célokra, kiválóan tudják megismételni a főnöki tirádákat, de nyomás alatt ki ereszt, ki törik. A szó hagyományos értelmében nem kormányoznak.

Ami főleg azóta látszik, hogy a Főnökre veszélyes Lázár Jánost kitették az irányítói posztról.

Félreértés ne essék: rengeteg bajom van Lázárral. És dicsérjen meg téged a Ceglédi, ezeket ide is fogom tenni, legalább röviden. Hogy tudniillik miből lett a kastély, hogy a vásárhelyi integrált oktatási koncepciót országos szinten hogyan lökte alá Balog miniszter „szeretetteljes szegregációjának” (zárójelben mondom: Kásler is rosszabb miniszter, mint Balog volt), hogyan nőtt regnálása alatt az oligarchák vagyona... és még ezer ügy. Ja, az origo kinyírása. Na, itt is milyen szép a Rogán–Lázár versengés: egyikük titkos utazása a Népszabadságot nyírta ki, a másiké az origót. Ó, és a bécsi #koszpiszok videó, az is nonszensz. Meg a vadászatmánia. Mondom, hosszan tudom sorolni.

De ugye, abból főzünk, ami van itthon, és olyan hozzávaló pedig nem akadt, hogy egyszerre hatékony, humánus, tisztességes és szabadságpárti Második Ember legyen a vége Orbán mögött. Ami fontos, és ezt kell aláhúzni égszínkékkel, valójában Lázár János volt az, aki miatt azzal méltatták-védelmezték a Fideszt, hogy „legalább kormányozni tudnak”. Jól láthatóan Lázár hiánya az egyik ok, hogy ez a szöveg ma már csak grimasz a múltra, élc, hogy „na, hát kormányozni sem”. Én nagyon szeretnék egy rendes liberális kormányt, rendes liberális kancellária-miniszterrel. Amíg ez nincs, addig viszont legalább egy olyan tárcavezetőt, aki el tudja intézni, hogy:

  • ne minden uniós pénzt lopjanak el, és ne csak térkő meg kamupiac épüljön belőle,
  • ne éjfél előtt egy perccel álljon össze a Közlönyben a rendelet, és ne kelljen másnap visszavonni,
  • számolják ki a minisztériumban, amit ki kell, és olyanok, akiknek az ujjaikat használják ehhez,
  • a határidő ne azt a dátumot jelentse, amikor még biztosan nem lehet feloldani, átadni, bevezetni,
  • ne kaszabolja szét a magyar kormány a nemzetközi szövetségesi hálóját a politikában és a gazdaságban,
  • ne improvizáljon sajtótájékoztatón a rosszul megjegyzett és a soha nem létezett miniszterelnöki szándékokból valami fénymarhaságot.

A kormányzás ugyanis nem óriásplakát, nem nagyinterjú, nem parlamenti pantomim. A kormányzás ebben a dimenzióban sokkal inkább egy kedd délutáni telefon Hajdú-Biharból, hogy minden rendben a gyár alapozásával, egy kipipált lista az eszközbeszerzésekről, egy időben átírt rendelettervezet, ami miatt nem több, hanem kevesebb adminisztrációja lesz az egyéni vállalkozásoknak. A kormány hétköznapjai rohadt unalmasnak tűnő, fárasztó babramunkával telnek, ahol át kell látni struktúrát, folyamatot, érdekeket és képességeket. ú

Feltűnő, hogy Lázár ex-miniszter milyen felszabadult, mióta nem az egész országot kell menedzselni, csak a tramtrain Vasvillát meg a ménest. Lovat ellet meg ilyenek. Saját szempontjából nézve ugyanis a legjobbkor, a járványkezelési improvizációt tekintve viszont a legrosszabbkor tette félre Orbán. Tegyük a kezünket a szívünkre: politikai meggyőződéstől függetlenül, azért most picit bentebb lennénk, ha ő szervezné a kormány működését, nem pedig... Ki is? Azzal, hogy Rogán nyerte meg a meccsüket, és a gőz 2018 óta csak a sípra megy, nem a kerekekre, Lázár helyére nem is ült be senki. Szétkapták a portfolióját, és itt egy Gulyás Gergely, ott egy Palkovics László próbált meg kezdeni a diribdarabjával valamit.

Ne az legyen ennek a cikknek a tanulsága, hogy visszavárom Lázár Jánost. Hanem az, hogy szónokló-majomkodó politikusból már ma is túltermelés van mindkét oldalon. Azt higgyük el végre, hogy komoly értéke van annak is, aki képes egy táblázatot megérteni, átszámolni, és egy szervezetet ennek végrehajtására vezetni.

Azt remélem, már a 2022-es kampány fő kérdése is a kormányzóképesség lesz.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán jegyzet Lázár János vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés