Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 25. 19:21 Forrás: Válasz Online

Válasz Online: Fideszes üzleti kör csinált világraszóló üzletet a koronavírusból

A lap információi szerint egy Orbán Viktorhoz és Szijjártó Péterhez szorosan kapcsolódó üzleti kör 100 milliárdos bevételhez jutott a kormányzat koronavírussal kapcsolatos közbeszerzésein.

Hirdetés

Az eddigi információk szerint 468 milliárd forintot költött el különböző magáncégeknél a kormány a koronavírussal kapcsolatos kiadásokra. A nyilvánosságra hozott szerződések alapján a Válasz Online cikkében egy olyan üzleti kör rajzolódik ki, amelyik ezer szállal kötődik kormánypárti politikusokhoz és a teljes összeg közel egynegyedét tehette zsebre.

Az egyik cég már korábban feltűnt a Válasz Online-nak. A Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintos aranyáron vett részt a Külügyminisztérium lélegeztetőgép-túlvásárlási projektjében. A vállalkozás Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető – testvére volt a cég vezetője.

Az újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy a Fourcardinal további 33 milliárdos eszközbeszerzést is elnyert – vagyis összesen 50 milliárd forintnyi üzletet tudott kötni a kormánnyal a járvány alatt.

A miniszterelnöki tanácsadó baráti köre mellett a Fourcardinal Kft.-ben új szereplők is megjelentek, egyikük Vámosi-Nagy Zsolt ügyvéd. Ő az, aki cikk alapján összeköti a Rahói féle üzleti kört a Sinopharm vakcniákat (szintén aranyáron) beszerző Danubia Pharma Kft.-vel – ő utalta át ugyanis a bejegyzési illetéket a cégbíróságnak a tulajdonos nevében.

A Danuiba Pharma korábban, és a Válasz információi szerint jelenleg is, Szeverényi Márk gyógyszerkereskedő érdekeltségébe tartozik, aki szintén a Fideszhez, azon belül is a külügyi tárcához kötődik: testvére, Szeverényi Ivonn Ildikó rendkívüli nagykövet az innovatív magyar termékek exportjáért felelős. Az ő férje pedig Szabó László, korábbi külügyminiszter-helyettes és amerikai nagykövet, aki jelenleg a kormánypárti sajtótermékek kiadójának, a Mediaworks-nek az elnök-vezérigazgatója. A Válasz meg is találta a Danuiba Pharma postaládáját Szeverényi cégeinek nagytarcsai telepén.

Ez a vállalkozás 55 milliárd forintért szerezte be Magyarország számára a kínai Sinopharm vakcinákat.

A két, számtalan szálon a Fideszhez köthető cég tehát együtt több mint 100 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a kormánnyal.

Összesen
– 1025 lélegeztetőgépet szállíthattak 49,2 millió euróért,
– 8700 betegmonitort,
– 870 központi monitort,
– 47 ezer fecskendőszivattyút,
– 12 ezer infúziós pumpát és
– ezekhez 13 ezer munkaállomást közvetítettek 105 millió dollárért,
továbbá 2,5 millió oltandónak elegendő Sinopharm-vakcinát biztosítottak 150 millió euróért.  

A cégekben, az erős kormánypárti kapcsolatok mellett az a közös, hogy úgy tűnik, mindkettő kiemelkedően drágán végezte a feladatát – mind a lélegeztetőgépek, mind a kínai oltások vásárlása feltűnően magas áron történt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus közbeszerzés közpénz külgazdasági és külügyminisztérium külügyminiszter lélegeztetőgép miniszterelnök Orbán Viktor Sinopharm Szijjártó Péter vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés