Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 25. 07:06

Most a vevők diktálnak az ingatlanpiacon – akár 15 százalékot is lehet alkudni

A járványnak nem voltak igazán negatív hatásai az ingatlanpiacra, néhány kisebb visszaesés után most is szárnyal, sokan keresnek, de sokan is kínáltak házat, lakást. Jelenleg azonban túlkínálat van, így a vevőknek jobb az alkupozíciója.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások egy kicsit felforgatták az ingatlanpiacot.

Március elején, a szigorítások bejelentése után,  jelentősen, országos szinten 20-30 százalékkal csökkent az eladó lakóingatlanok iránt érdeklődők száma, de utána nem sokkal újra élénkülni kezdett a piac.

Ennél kisebb volt az ingadozás a kínálati piacon, de ott is érezhető volt egy kis hullámzás, ám nem olyan nagy. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a piac gyors magára találása azt jelzi, hogy a vevőkben megvan a vásárlási szándék és sokan akarnak élni a kormány családtámogatási kedvezményeivel.

A vásárlási kedv megvan, de az emberek ezzel egy időben óvatosak is, ez elsősorban a hitelfelvételeknél jelentkezik, sokkal jobban meggondolják, hogy a jelenlegi helyzetben belevágjanak-e a vásárlásba.

Ezért jelenleg a kínálat jellemzi az ingatlanpiacot, ami a vásárlóknak nagy előnyt jelent. Balogh szerint ők vannak jobb alkupozícióban és a nagy kínálat miatt jelentős, akár 10-15 százalékos engedményt is el tudnak érni.

A megyében március közepén majdnem 3700 lakóingatlant kínáltak eladásra. A legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az eladó használt lakóingatlanok négyzetméterára átlagosan 64-445 ezer forint volt. Legdrágábban Szegeden lehet ingatlanhoz jutni, a második helyen Hódmezővásárhely áll. Legolcsóbban Csanádpalotán lehet vásárolni.

Balogh László hozzátette még, hogy

2021 mérföldkő lesz az ingatlanpiacon, mivel az 5 százalékos áfa miatt többen előveszik a fiókba tett terveiket és újra építkezni kezdenek, mert megéri. Ennek köszönhetően a szakértők nagyobb mennyiségű új lakás megjelenésére számítanak.

Az ilyen ingatlanok iránt az év első hónapjaiban megháromszorozódott a kereslet, a tavalyi év hasonló időszakához képest. Hozzátette, a járvány miatt egy érdekes tendencia is megfigyelhető, mégpedig az, hogy nem a társasházak iránt élénkült meg a kereslet, hanem a családi házak, illetve az ikerházak iránt, ahol van udvar. Ennek magyarázata, hogy sokan a karantén miatt olyan ingatlanba akarnak beköltözni, ahol bezártság idején is ki tud kapcsolódni a család.

Berkes Krisztina közel 17 éve dolgozik ingatlanszakértőként. Ős is kiemelte, hogy az ingatlanpiac a járvány ellenére nagyon pörög, sok az eladó és még több a vevő.

Szegeden főleg a panellakásokat keresik, mivel a legtöbbek számára ezek a megfizethető ingatlanok, még akkor is, ha az elmúlt 5 évben jelentősen, akár háromszorosára is megemelkedett az áruk.

Emellett a belvárosi, téglaépítésű ingatlanok is keresettek a városban. Ezeket sokan befektetési céllal vásárolják.

Azt jelenleg senki sem tudja igazán megjósolni, hogy mi várható a következő időszakban. Berkes Krisztina úgy látja, az árak már lassan elérik a plafont, de a kormány családtámogató intézkedései pörgetik az ingatlanpiacot és ezek miatt várható további áremelkedés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ár ingatlanpiac használt lakás új építésű lakás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés