Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szépek még lehetünk, de gazdagok nem – Magyarország továbbra is az unió legszegényebb országai közé tartozik
Túl a városon 2021. március 24. 18:09 Forrás: 444.hu

Szépek még lehetünk, de gazdagok nem – Magyarország továbbra is az unió legszegényebb országai közé tartozik

Kijózanító elemzést készített az Egyensúly Intézet a magyar gazdaság fejlődéséről és annak kilátásairól. Ha minden így folytatódik, akkor éppen az nem teljesül, amiben a rendszerváltás óta reménykedünk: nem zárkózunk fel a jóléti államokhoz.

Hirdetés

Hiába a kormányzati sikerpropaganda:

Magyarország továbbra is az EU legszegényebb országai közé tartozik.

Ha a gazdaság fejlődése a járvány múltával vissza is állna a korábbi növekedési pályára, akkor is nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az unió fejlett államival szemben semmivel nem fogjuk tudni csökkenteni lemaradásunkat.

A magyar gazdaság növekedése a járvány előtti hét évben egyáltalán nem volt kiemelkedő. Legfeljebb a régiós vetélytársak átlagát érte el. Ez kimondatlanul is azt jelenti, hogy az exszocialista országok közül több is akadt, ami nálunk lényegesen jobban teljesített. Ezek közé sorolható Szlovákia, Csehország és Lengyelország.

Bár felzárkózó pályán volt az elmúlt évtizedekben az ország, de ennek tartalékai kimerülőben vannak. Több ok miatt. A népesedési helyzet nem kedvez Magyarországnak. Csökken a lakosság, és vele a munkaképes korú lakosság száma. Ez a jelenség folyamatos.

Hozzátehetnénk ehhez, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben közel 600 ezer, nem csekély részben magasan képzett magyar munkavállaló döntött úgy, hogy külföldön vállal munkát. Munkaerejük, képzettségük hiányzik a magyar munkaerőpiacról és a hazai gazdaságból. Ezzel összefüggésben nagyon kérdéses: haza kívánnak-e ők jönni valamikor. És ha igen, mikor.

Az Egyensúly Intézet szakpolitikai javaslatcsomagjában rámutat, hogy újra kell gondolni az állam szerepét, és célként kell kitűzni oktatás színvonalának javítását. Ezek nélkül elképzelhetetlen a hazai gazdaság fejlődése.

Két megjegyzés ehhez. A 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormány az állam működésének olcsóbbá és hatékonyabbá tételét fogalmazta meg. Az eredmény azonban nem csak ehhez képest lesújtó. Az állam minden eddigieknél drágábban működik, hatékonysága pedig mit sem javult. Más országokhoz mérve ez különösen szembetűnő.

Orbán Krisztián befektető, a szakpolitikai javaslatcsomag egyik kidolgozója a 444.hu-nak a témáról nyilatkozva elmondta, hogy „Magyarországon hármas osztatú gazdaság jött létre: vannak az exportra termelő multik, vannak a járadékvadászatból, állami pénzekből élő hazai vállalkozások és végül a hazai, versenypiacon működő vállalkozások.”

A legnagyobb gond, hogy az első kettő megfojtja a hazai, versenypiacon működő vállalkozásokat. Ez utóbbiak nem képesek ezért regionális multikká válni. Ilyen gazdasági szereplők nélkül nincs erős gazdaság, mert ahhoz éppen az exportképes hazai vállalkozások szükségesek – állítja a javaslatcsomag szerzője.

A problémák azonban még ennél is szerteágazóbbak. Az állam túlságosan sokat költ munkahelyek létrehozására, különösen, ha külföldi befektetőket szeretne letelepíteni idehaza. Azonban ezért olyan árat fizet, amiért ez már nem éri meg.

A gazdasági növekedés elősegítése érdekében változtatni kell az adórendszeren – állítja az Egyensúly Intézet. Anyagukban úgy érvelnek: hiába alacsony a személyi jövedelemadó szintje itthon, a munkát terhelők adó jócskán felülmúlják a nyugat-európai átlagot, ami 36 százalék, szemben a 43 százalékos magyar adattal.

Ennek éppen az a magyarázata, hogy más jogcímeken – járulékok és illetékek formájában – megnövelik a munkát terhelő adókat, amelyek teljesítmény-visszafogó ereje közismert.

Az ország gazdasági fejlettségéről, pontosabban fejletlenségéről mindennél árulkodóbb adat – derül ki az idézett szakpolitikai javaslatcsomagból –, hogy az egy főre jutó fogyasztásban csak két uniós tagállamot előzünk meg, Horvátországot és Bulgáriát.

Változatlan gazdaságpolitika mellett az uniós átlag elérése sem biztosítható – áll a nyugtalanító következtetés az Egyensúly Intézet elemzésében.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés