Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 24. 15:24 Forrás: Szeged Televízió

Irinyi Tamás a Témában: negyedannyi ápoló van Szegeden, mint kellene

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke úgy látja, Szegeden nagyjából annyi ápoló van, mint ahány orvos, ez pedig megmutatja, hogy milyen kevés a szakszemélyzet.

Hirdetés

Irinyi Tamás a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy néhány órás gyorstalpaló után valódi segítséget jelentsenek a civil önkéntesek a covidos betegek ellátásánál.

„Ez egy hihetetlenül nehéz szakma, az ápoláson is belül az intenzív ellátás. Nagyon sok évet kell ahhoz tanulni, illetve gyakorlati ismereteket, tapasztalatot szerezni, hogy biztonságban legyen a beteg. Rengeteg paraméterre kell figyelni. Egy rossz mozdulat elég ahhoz, hogy a beteg állapota rosszabbra forduljon” – vázolta a lényeget.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos elnöke 9000 hiányzó ápolóról beszélt, de Irinyi Tamás szerint 24 ezer ápoló állása betöltetlen Magyaroszágon, ha minden szektort figyelembe veszünk.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke úgy látja, csak a kórházi ellátásból hiányzott 9000 ápoló az elmúlt hónapokban. Azóta a szolgálati jogviszony miatt még 2000-en elhagyták az egészségügyet, ez összesen 11 ezer főt jelent.

Hozzátette: az ápolói korfa is borzasztó rossz, vannak olyan területek, ahol 50 év fölött van az átlagéletkor. Ráadásul a következő években ezrek mennek majd nyugdíjba, ami tovább rontja a helyzetet.

„Az igény az ápolói munkára nagymértékben megnőtt, de nincs elegendő ápoló. A gyógytornászt, a védőnőt átirányítják át fekvőbeteg-ellátásra.”

Orbán Viktor szavaival – miszerint Magyarországon van az egyik legtöbb kórházi ágy és a legtöbb lélegeztetőgép – egyetért, ugyanakkor Irinyi Tamás elmondta: a probléma az emberi erőforrás hiánya, azon belül is leginkább az ápolók alacsony száma.

Irinyi Tamás szerint az ideális ápoló–orvos arány az 1 a 4-hez. Ehhez 62 ezer ápolóra lenne még szükség a meglévő 62 ezer mellé Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy országosan jelenleg 1 a 2-höz az arány, de úgy látja: a nagy klinikákon – így a szegedin is – inkább 1 az 1-hez az arány.

Irinyi Tamás kilátástalannak látja a helyzetet, mert az ápolók egy éve a frontvonalban vannak, miközben a szolgálati jogviszony fokozza a stresszt a szakdolgozóknál, ezért is hagyták el sokan a rendszert. Sokan kényszerből írták alá a szerződésüket, de már jelezték, hogy megbánták, és amint vége a járványnak, elhagyják az állami ellátórendszert.

„Nem érzik azt a fajta megbecsülést, akár anyagilag, akár erkölcsileg, ami járna nekik, és nem látják a folyamat végét” – mondta a kamara megyei elnöke.

Irinyi Tamással a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

(Fotó: Szilágyi Dóra) 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló egészségügyi szakdolgozó hiányszakma Irinyi Tamás járványkezelés koronavírus ápolóhiány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés