Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 24. 12:30 Forrás: Magyar Hang

Repülőtér épülhet Orbán Viktor felcsúti házától három kilométerre

Évek óta szeretnének egy sportrepülőteret építeni Bodmér, Szár, Újbarok és Felcsút közé, a kormány-előterjesztés is kész van hozzá, csak be kell nyújtani és rendeletet kell alkotni róla.

Hirdetés

Legutóbb egy hónapja beszélt arról nyilvánosan Tessely Zoltán Fejér megyei fideszes képviselő és fejlesztési biztos, hogy a körzetéhez tartozó Felcsút mellett repülőtér épülhet.

Tessely igazából Bodmér, Szár és Újbarok településeket említette, de a reptér helye alig több mint 3 kilométerre van a Pancho Arénától és Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti házától. Így már érthető, hogy megpróbálták elhallgatni: a reptér nagyon közel lenne Felcsúthoz.

A Magyar Hang cikkében arra hívja föl a figyelmet, hogy a sportrepülőtér az óceánrepülők emlékműve mellé épülne, a fejlesztésről pedig Tessely Zoltán a Bodméron lakó Besenyei Péter műrepülő világbajnokkal, Jávor Gézával, a Magyar Sándor Repülő Egyesület elnökével és Sisa Andrással, a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjével is egyeztetett.

A Wikipédia szerint Endresz György (aki egyébként 16 éves korában került Szegedre, ahol megtanult magyarul) Magyar Sándor navigátorral Harbour Grace-től Felcsútig 5770 kilométert repült „Justice for Hungary” (Igazságot Magyarországnak) névre keresztelt, Lockheed Sirius típusú repülőgépén 1931-ben. A két magyar óceánrepülő pontosan 25 óra 20 perc alatt teljesítette a távot, gyorsabban, mint addig bárki. A magyarok óránként több mint 230 kilométeres átlagsebességgel repültek.

Itt szállt le a két magyar óceánrepülő 1931. július 16-án (fotó: Niegreisz Zsuzsanna)

A lap megjegyzi, már 2010-ben felmerült a repülőtér építése Bicske környékén. Majdnem ezen a területen, a Vál-völgyben jár a kisvasút, ami az Alcsúti Arborétum és a Puskás Akadémia között közlekedik. A tervek között szerepelt az is, hogy a vasutat Bicskéig meghosszabbítják.

A Magyar Hang vette észre, hogy a repülőtér ügyében van némi titkolózás olyan módon is, hogy Tessely Zoltán beharangozott egy interjút, amit a Fejér Megyei Hírlap készített vele a többi között erről a témáról is, de az interjú végül nem jelent meg.

Tessely a környék fejlesztési biztosaként a Nemzeti Sportban idén januárban azt mondta: „Nagyszerű hely lesz ez a trianoni megemlékezéseknek, az óceánrepülés és a sportrepülés akkori körülményei méltó bemutatására és a repülősport népszerűsítésére”.

A Magyar Hang szerint nem mindenki örül a lehetséges repülőtérnek. Száron nagy felháborodást váltott ki a terv, miután Tessely állítólag „a polgári repülési lehetőségek bővítéséről” is tárgyalt.

Az ügy most ott tart – erről Tessely némileg kényszerből számolt be a Magyar Hangnak –, hogy a Felcsút mellé tervezett sportrepülőtérről kormány-előterjesztés készült, amihez a fideszes képviselő állítólag egyeztetett a térség polgármestereivel.

„Az előterjesztés alapvetően a projekt előkészítéséről szól, és az emlékhely, az úthálózat fejlesztése és a csörlős vitorlásrepülő pálya témaköre került bele” – nyilatkozta a lapnak Tessely. Azt is elmondta,

a járvány miatt nem aktuális egyelőre az elkészült kormány-előterjesztés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Felcsút Orbán Viktor repülőtér fejlesztés Fidesz sportrepülőtér Tessely Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés