Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 24. 12:48

Elkerülhetetlen, hogy a várandós nők oltása is megkezdődjön

A fertőzöttek számának növekedésével egyre több kismama kapja el a vírust. Szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb megkezdődjön a terhes nők oltása, de fontos kérdés, hogy melyik vakcina a legbiztonságosabb számukra.

Hirdetés

Merkely Béla, a Semmelweiss Egyetem rektorának tájékoztatása szerint a járvány első hullámában 38 koronavírusos kismamát vittek hozzájuk az ország különböző területeiről, közülük hárman kerültek lélegeztetőgépre. A járvány harmadik hullámában eddig 33 várandós nő került a Semmelweis Egyetem klinikájára, közülük hatan intenzív osztályra.

Jó hír, hogy a magzatot nem fertőzi meg a koronavírus, jelenlegi ismereteink szerint ugyanis a kórokozó nem jut át a méhlepényen.

Az anya szervezete által termelt ellenanyag pedig védi a gyermeket is. Azonban a várandós anyákra nagyon is veszélyes a fertőzés okozta magas láz és az esetleges oxigénhiány, ami vetéléshez is vezethet.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Izraelben jelenleg is oltják a várandós nőket. Rusvai Miklós virológus az RTL Híradójában arról beszélt, hogy ez előbb-utóbb Magyarországon is elkerülhetetlen lesz.

Fontos kérdés azonban, hogy melyik vakcina alkalmazható biztonságosan a kismamák körében. Ezzel kapcsolatban dr. Zádori János szülész-nőgyógyász szakorvos a KOVIDők közösségi oldalon még januárban azt írta, 

bár az oltóanyagokat még nem tudták várandós pácienseken tesztelni, de hatásmechanizmusuk alapján valószínűleg biztonságosan beadhatók a terhesség alatt is.

Merkely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a négy orvosi egyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai járványelemző munkacsoport javaslata alapján

  • a Pfizer/BioNTech,
  • a Moderna,
  • és az AstraZeneca

beadható, de csak a kismama kifejezett kérésére, és a kezelőorvossal folytatott kockázat-előny értékelést követően. A rektor azt is elmondta, hogy a koronavírus ellen adott gyógyszerek szintén alkalmazhatók, néhány kivétellel – a Favipiravir nevű szert például nem javasolják várandósok számára.

 

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus KOVIDők Merkely Béla oltás Rusvai Miklós terhesség vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés