Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 24. 10:48 Forrás: Szeged Televízió

Rusvai Miklós már szeptemberben zárt volna a kormány novemberi zárása helyett

Szerinte járványvédelmi szempontból sokkal jobban meg kellett volna fontolni a nyitást is.

Hirdetés

Rusvai Miklós a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, három fő szempontja van a járványkezelésnek: járványügyi, gazdasági és pszichológiai. 

Ha csak a járványvédelmi szempontot vesszük figyelembe, akkor november helyett már szeptemberben zárni kellett volna, valamint a nyitást is mérsékeltebben kellett volna végigvinni.

Rusvai is úgy látja, egyértelműen az agresszívebb és fertőzőképesebb brit vírusvariáns terjed Magyarországon, ezért is van ennyi fertőzött.

A szakértő szerint azért a 65 éven felüliek oltására koncentrálnak, mert így csökkenthető a halálozási arány. Ezt a tervet követi az Európai Unió és az Egyesült Államok is. A másik stratégia a terjesztőkre koncentrálna, akkor a fiatalabbakat, a dolgozókat oltanák előbb. Ez jellemző Kínára, Japánra, Svédországra, ott az időseknek otthon kell maradniuk.

„Menet közben semmiképp nem ajánlatos stratégiát váltani.” – tette hozzá Rusvai.

Az újonnan engedélyezett kínai CanSino és az Indiában gyártott CoviShield oltásokról Rusvai Miklós azt mondta, az előbbi leginkább a Johnson&Johnson európai leányvállalata, a Jansen által gyártott vakcinához hasonlít.

Ezt a vakcinát Duda Ernő virológus is dicsérte, a legjobb kínai vakcinának tartja, ennek a harmadik fázisú tesztjeiről is megvannak a dokumentációk. A CoviShield vakcinája lényegében az AstraZeneka Indiában gyártott változata.

Rusvai Miklóssal a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit CanSino CoviShield járványkezelés koronavírus Rusvai Miklós Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés