Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 23. 20:12

A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére

Így próbálják fokozni a vírus elleni védekezés hatékonyságát, és némileg csökkenteni az egészségügyi dolgozók terhelését.

Hirdetés

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére

– tájékoztatott a Koronavírus Sajtóközpont kedd este. Azt írták: az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

A közlemény szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát.

Mint írják, a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak.

Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében

  • a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását,
  • a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét,
  • és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére.

A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására.

Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.

A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében

  • az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani,
  • folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével,
  • az Országos Mentőszolgálattal,
  • valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal.

Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért – olvasható a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

(Nyitóképünk illusztráció. Forrás: vorosvariszakrendelo.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló betegség covid-19 egészségügy egészségügyi szakdolgozó fertőzés járvány járványkezelés koronavírus lélegeztetőgép önkormányzati szakrendelő Orbán-kormány orvos orvoshiány orvosi rendelő rendelet rendelő szakrendelő vírus oltás oltási terv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés