Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Kék hírek
  • Megérkezett a csomagja, pedig nem is rendelt semmit? Ha kapott ilyen sms-t, jobb, ha megnyitás nélkül törli!
Kék hírek 2021. március 23. 18:45

Megérkezett a csomagja, pedig nem is rendelt semmit? Ha kapott ilyen sms-t, jobb, ha megnyitás nélkül törli!

A támadások elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érintenek, és a támadók a netbank-applikációkban tárolt adatokhoz is hozzáférhetnek.

Hirdetés

Csomagküldő szolgáltatók nevében küldött üzenetekkel próbálnak adatokat kicsalni internetes bűnözők, hívta fel a figyelmet a rendőrség kedden a honlapján.

A felhívás annyira aktuális, hogy mi is nemrég kaptunk egy ilyen üzenetet, ennek a képe látható fentebb.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a közleményében azt írta: a karanténszabályok életbe lépése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. Ez a helyzet új lehetőséget teremtett a bűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg, további bűncselekményeket kövessenek el.

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan sms-üzenetekre hivatkozva, amiben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Az üzenet egy linket tartalmaz, amit megnyitva valamelyik csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, így az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A rendőrség szerint a támadások elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érintenek, és azért is különösen veszélyesek, mert támadók így akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhetnek.

A rendőrség azt ajánlja a címzetteknek, hogy

  • minden esetben ellenőrizzék, valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapják-e az értesítést, amelyiktől a csomagot várják, ha várnak csomagot egyáltalán.
  • Vegyék figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez.

A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen, egy internetes link megnyitásával ellenőrizni.

Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megnézni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be. De a legjobb inkább meg sem nyitni ezeket.

A fenti fotón is jól látszik, hogy a link minimum gyanús, a cloud.dddl.cn cím legalábbis bőven ad okot arra, hogy ne kattintsunk rá azonnal, sőt, leginkább semmikor sem.

Ezeken felül az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Aki biztosra akar menni, annak célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver is használni, ami automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését – javasolja a rendőrség.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csalás csomag csomagfeladás internetes csalás csomagküldő szolgáltatás felhívás rendőrség kiberbűnözők Android okostelefon sms telefon
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés