Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 23. 16:13

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány, emberfeletti küzdelmet folytat mindenki

Óriási a terhelés az egészségügyön. Az országos tiszti főorvos azt kérte, ne válogassunk a vakcinák között, minden itthon kapható oltás biztonságos.

Hirdetés

Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, aminek a brit vírusvariáns az oka, mondta Müller Cecília az operatív törzs online tájékoztatóján kedden.

Az országos tiszti főorvos szerint teljessé vált a koronavírus angol mutációjának jelenléte az országban, vagyis a mintákból javarészt ezt a mutációt mutatják ki, és alig pár százalékban a cseh és egyéb mutációkat.

Ezt azt jelenti, hogy a brit variáns szaknyelven kiválasztódott, és erre csak azon vírustörzsek képesek, amik erőteljesebben fertőznek, a túlélésre jobban képesek.

Müller idézett egy, a Nature szaklapban megjelent tanulmányt, amiben tavaly novembertől idén februárig kétmillió fertőzöttet vizsgálva elemezték a vírus viselkedését.

Arra jutottak, hogy a brit variáns nemcsak sokkal fertőzőképesebb, hanem sokkal súlyosabb megbetegedéseket is képes okozni, 55 százalékkal magasabb halálozási aránnyal.

A kutatás szerint míg a pandémia kezdetén az ismert fertőző törzsben megbetegedettek közül ezer 60 év körüli emberből hatan hunytak el, ez a szám az angol variáns esetében kilencre emelkedik a fertőzést követő négy héten belül.

A tiszti főorvos szerint a védekezés két legfontosabb eleme a higiénés és járványügyi szabályok betartása és a védőoltások felvétele.

„Minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben a védőoltások révén, annál inkább megakadályozható a víruscirkuláció”.

Azt kérte, hogy a beoltott idősek is vigyázzanak, tartsák be a szabályokat. A védettek vigyázzanak a még fogékonyakra, az idősek a fiatalokra, a fiatalok pedig az idősekre, mert a védőoltás sem ad százszázalékos biztonságot, de megvéd a betegség súlyos lefolyásától, az esetleges halálos kimeneteltől.

Eddig 1,636 millió ember kapott védőoltást, közülük 481 ezer 820-an a második oltáson is túl vannak.

„Mindez nem elég, még messze vagyunk attól, hogy a népesség szintjén értékeljük a védettséget.”

Müller szerint a 65 év felettiek 65 százalékát beoltották már, de ismét levelet ír ennek a korosztálynak, hogy aki még nem tette, az akár levélben, akár az interneten, de regisztráljon a védőoltásra.

Kedden 167 ezer 310 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amiket az oltópontokon használnak fel, és estére újabb 180 ezer Szputnyik-vakcinát várnak, ami a már korábban leszállított 180 ezer adag második dózisa lesz.

A tiszti főorvos arra kérte az oltásra várókat, hogy ne válogassanak a vakcinák között, mert „minden Magyarországra érkező oltóanyag hatásos és biztonságos”.

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta, 5481 új fertőzöttet regisztráltak, 252-en elhunytak hétfőn. Kórházban 11 ezer 873-an vannak a fertőzéssel összefüggésben, közülük 1389-en szorulnak lélegeztetőgépre. Sokan közülük fiatalok, és vannak olyanok, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük.

„Ezek nagyon magas számok”

– mondta, hozzátéve, hogy óriási az egészségügyi ellátók terhelése, minden munkaerőre, szaktudásra szükség van, ezért kezdték meg az önkéntesek toborzását. Emberfeletti küzdelmet folytat mindenki: az ellátók, a mentők, a népegészségügyi szakemberek, a katonák, a rendőrök, és a kormányzat is nagy erőfeszítéseket tesz, hogy gyorsan nagy mennyiségű vakcina érkezzen az országba, mondta Müller.

Kérdésre válaszolva elmondta: a járvány kezdete óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó, jelenleg 285 aktív fertőzöttről tudnak ebből a körből.

Szerinte jó döntésnek bizonyult, hogy az egészségügyben dolgozók kaptak első körben oltást.

A játszóterek üzemeltetőitől azt kérte, fertőtlenítsék a játszószereket, a homokozó homokját cseréljék ki, és forgassák át minél többször. Ezzel kapcsolatosan beszélt arról is, hogy a játszótereken nehéz a távolságtartás, ezért mindenképpen csak egészséges gyerek és felnőtt menjen oda.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 fertőzés járvány járványkezelés koronavírus Müller Cecília oltás országos tisztifőorvos vakcina vírus egészségügy egészségügyi szakdolgozó gyerekek játszótér operatív törzs orvos statisztika idősek mutálódott vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés