Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egyre kevesebb az önzetlen segítő, pedig vért adni a járvány idején is teljesen biztonságos
Szegeden 2021. március 23. 14:05

Egyre kevesebb az önzetlen segítő, pedig vért adni a járvány idején is teljesen biztonságos

A szükségesnél negyven százalékkal kevesebben nyújtották a karjukat az elmúlt héten, hogy másokon segítsenek. Úgy tűnik, a véradók egy része tart a fertőzéstől, pedig vért adni a járvány idején is teljesen biztonságos.

Hirdetés

Csak a koronavírus-járvány első időszakában esett vissza olyan mértékben a résztvevők száma, mint az elmúlt héten. Ugyan maradt el véradás, de a vírus is egyre jobban érezteti hatását – állítja Sasvári Krisztina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Régen nem csökkent olyan mértékben a véradók száma Csongrád-Csanád megyében, mint az elmúlt héten. Ilyen mértékű visszaesésre csak a koronavírus-járvány első időszakában volt példa.

A negatív eredményre óhatatlanul hatással volt a vírus terjedése is, pedig a véradás teljesen biztonságos, a koronavírus ugyanis csak cseppfertőzéssel terjed.

A véradás során továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben betartanak: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, szükség esetén a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése. Ezekkel az intézkedésekkel a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védik.

Március 15. és 21. között 271 egészséges véradó ment el életet menteni.

Erre a hétre 470 véradóra lett volna szükség. Így az elmúlt héten komoly, több mint negyven százalékos volt a visszaesés.

Hogy ne alakuljon ki vérhiány, most arra kérnek minden arra egészséges Csongrád-Csanád megyében élő 18 év feletti felnőttet, ha nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, jelentkezzen véradásra.

Nagyon fontos, hogy a járvány időszakában – amikor a szokásosnál is több vérre lehet szükség – biztosítani tudják a már kórházban fekvő, vagy a mostani járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget, ami mással nem helyettesíthető.

Itt adhatnak vért azok, akik segíteni szeretnének másokon

Szegeden, a Vérellátó Központ Honvéd téri épületében

  • Március 24., szerda: 10:00–18:00
  • Március 25., csütörtök: 10:00–18:00
  • Március 26., péntek: 7:00–14:00

Március 28-ig pedig ezeken a külső szegedi helyszíneken és időpontokban is lehet vért adni

Március 24. szerda 14:00-17.00
Szeged-Szőreg, Művelődési Ház
Magyar utca 14.

Március 27. szombat 09:00-13.00 – kiemelt véradás!
Szeged, Bödön Piac – Szeged Pláza
Kossuth Lajos sugárút 119.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: biztonság felhívás járvány Regionális Vérellátó Központ véradás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés