Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 23. 07:30

Tervek készülnek a pedagógusok soron kívüli oltására a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint

Az emberminiszter a parlamentben a múlt héten erről még nem beszélt. A PDSZ szerint a tanárok akár meg is tagadhatják a munkát, ha nem gondoskodnak a védelmükről.

Hirdetés

Kásler Miklós miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője múlt kedden egy képviselői kérdésre azt válaszolta a parlamentben, hogy a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, életkoruknak és egészségügyi állapotuknak megfelelően. Ebből világossá válhatott: a kormány nem tervezi soron kívül oltani a tanárokat.

Ennek némileg ellent mond, hogy az Index szerint Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt,

ígéretet kaptak a kormánytól, hogy készülnek tervek a pedagógusok soron kívüli beoltására, és arra is külön tervezet készül, hogy miként lehetne az érettségi vizsgákat biztonságosabbá tenni.

Horváth szerint a pedagógusok oltása nem csak az iskolában dolgozók problémája, „amennyiben nem szeretnénk, hogy sokáig zárva tartsanak az iskolák, az óvodák, a szülők el tudják végezni a munkahelyi kötelezettségeiket, és ne kelljen segíteni a tanulmányaikban a kicsiket, az csak úgy lehetséges, hogy ismét megnyílnak az iskolák. Nemcsak a pedagógusok kívánsága ez, hanem az egész társadalom érdeke is ez.”

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke ehhez még hozzátette, másfél hónap van még az írásbeli érettségiig, és minden középiskola gőzerővel dolgozik azon, hogy segítsék az érettségizők helyzetét. „Nagyon remélem, hogy biztonságosan, de megtartható lesz az érettségi” – mondta Horváth Péter.

„Megbotránkoztunk a miniszter úr kijelentésén”

– ezt már Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke mondta. A szakszervezet korábban nyílt levélben kérte a kormányt, soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak.

A PDSZ szerint a pedagógusok akár a munkát is megtagadhatják, ha nem történik érdemi lépés az oltásukkal kapcsolatosan. Komjáthy Anna az Index szerint arról is beszélt, hogy

a jogszabályok szerint a munkáltatónak olyan körülményeket kell biztosítania a munkavállalóknak a munkahelyeken, ami nem veszélyezteti őket.

A tanároknak szerinte megvan a joguk arra, hogy ne vegyék fel a munkát.

„Ha a kormány ki akarja nyitni az iskolákat, óvodákat áprilisban, és azt szeretné, hogy a járvány ne kezdjen el újra terjedni az intézményekben, akkor már a digitális munkarendre való átállás elején be kellett volna oltani a tanárokat. Emlékezetes, hogy a digitális oktatásra való átállás előtt már az iskolák 25 százalékát érintette a vírus”

– idézte az Index a szakszervezeti vezetőt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI Horváth Péter járvány járványkezelés Kásler Miklós Komjáthy Anna koronavírus Nemzeti Pedagógus Kar oltás PDSZ pedagógus Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tanár vakcina diákok digitális oktatás érettségi gyerekek iskola közoktatás oktatás szakszervezet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés