Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 22. 20:22

Putyin kedden oltatja be magát, de nem fog kamerák előtt majomkodni

Az orosz elnök korábban még őszre tervezte a saját oltását, de aztán megváltoztak a dolgok.

Hirdetés

„A vakcináció önkéntes dolog. Minden ember személyes döntésének kérdése. Apropó, én holnap szándékozom ezt megtenni”

– jelentette ki Putyin egy, a vakcinagyártás felfuttatásól folytatott hétfői, a Rosszija 24 hírtelevízió által közvetített tanácskozáson.

Az orosz elnök egy február 10-i online fórumon még azt ígérte, hogy nyár végén vagy ősz elején fogja beoltatni magát, és

az injekció beadásakor nem kíván kamerák előtt „majomkodni”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy az elnök beoltása nem lesz nyilvános esemény.

Az elnök februárban az időzítést azzal magyarázta, hogy saját, az influenza és a pneumococcus (bakteriális tüdőgyulladás) elleni injekciót is tartalmazó oltási programja van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival. Azt is mondta, hogy ősszel külföldi utazásra készül.

Putyin a tanácskozáson azt állította, az orosz vakcinák a gyakorlatban azt bizonyították, hogy hatékonyabbak az új koronavírus ellen, mint a külföldiek, és abszolút biztonságosak.

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin hétfőn telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, akivel az orosz-uniós kapcsolatok állapota, valamint az ukrán és a fehérorosz helyzet mellett a Szputnyik V felhasználásának lehetőségéről is tárgyalt.

Oroszországban hivatalosan január 18-án kezdődött el a lakosságnak a Covid-19 elleni átoltása.

Putyin kedden azt mondta, hogy eddig 4,3 millió ember (a lakosság nem egészen 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét adagját, az első dózist pedig 6,3 millióan (valamivel több, mint 4,3 százalék).

Az orosz elnök ezzel kapcsolatosan dicsérte az orosz vakcinafejlesztőket, akiknek köszönhetően az országban sikerült stabilizálni a járványhelyzetet. Tatyjana Golikova, a járványellenes védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes szerint pedig Oroszországban az oltóanyag-gyártás és a vakcináció bővülésének jelenlegi tempója mellett július-augusztusban alakulhat ki a kollektív immunitás.

Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter elmondta, hogy

Oroszország a tervek szerint az első félévben több mint 80 millió adag kétkomponensű Szputnyik V-vakcinát fog előállítani, valamint az EpiVacCorona-oltóanyagból 5,5 millió, a CoviVacból pedig 775 ezer adagot.

A miniszter szerint márciusban 12,5 millió, áprilisban 17 millió ember beoltásához szükséges vakcinakészletet fog kibocsátani az orosz gyógyszeripar.

A Szputnyik V-t négy vállalat, alapvetően a Generum és a Pharmstandard kapacitásaira támaszkodva, hét helyszínen állítja elő. A Generum március végén újabb két üzemében indítja be a termelést, és ugyanekkor újabb gyárat nyit meg a Biocad is.

Így állnak most az oroszok a járvánnyal

Oroszországban a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9284-gyel 4 millió 466 ezer 153-ra emelkedett. A napi növekedés 0,21 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 293 ezer 577-re, a halálos áldozatoké 361-gyel 95 ezer 391-re, a felépülteké pedig 7790-nel 4 millió 77 ezer 185-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 274 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 ezer 160 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 járvány koronavírus oltás Oroszország vakcina világjárvány vírus Vlagyimir Putyin Szputnyik V oltási terv oltóanyag
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés