Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 22. 18:48

További szigorítások kellenének az egyre durvuló járvány miatt az orvosi kamara szerint

A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon.

Hirdetés

Az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége hétfői közleményében a döntéshozóktól azt kéri,

azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát, és tiltsák meg közterületen a három embernél nagyobb csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek.

Azt is kérik, hogy

rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban csak az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Mindenkitől azt kérik, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról. Javasolják, hogy a lakosság tervezze meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum egy alkalommal menjenek boltba, és aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket. 

Ne látogassuk a szeretteinket, ne találkozzunk a barátainkkal, ne menjünk a hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre, kerüljünk minden halasztható utazást, belföldön is, és idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás.

Mint írják, „a találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.”

„A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére”

– olvasható a közleményben.

A MOK elnöksége szerint az oltási program gyors, eredményes végrehajtásában kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik.

Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolatminimalizálást

– írják.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 egészségügy egészségügyi ellátás egészségügyi szakdolgozó fertőzés húsvét járvány járványkezelés kijárási korlátozás kijárási tilalom kórház korlátozás koronavírus Magyar Orvosi Kamara orvos orvoshiány vásárlási korlátozás vírus áruház bevásárlás bezárás digitális oktatás oktatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés