Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Elkészült Magyarország legújabb boldogságtérképe: persze, hogy nem lettünk vidámabbak a járvány idején
Színes 2021. március 22. 17:33

Elkészült Magyarország legújabb boldogságtérképe: persze, hogy nem lettünk vidámabbak a járvány idején

Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll a boldogság világnapja alkalmából készített kutatás szerint. A szegediek átlagosan boldognak számítanak, akárcsak a Csongrád-Csanád megyében élők.

Hirdetés

Az idén már ötödik alkalommal készítették el Magyarország boldogságtérképét, ami most a pandémia fenyegetettségében élő Magyarország boldogság-lenyomata lett.

A hazai lakosság boldogságszintje a 2019-ben mért értékekhez képest minimálisan csökkent, de régiónként, megyénként és megyeszékhelyenként is eltérően alakul.

A Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon szignifikánsan csökkent a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon viszont nőtt.

A tavalyi felmérés során Kaposvárt, a mostani, a járvány évében született felmérésben Szombathelyet találták a legboldogabb magyar városnak, a második helyre Nyíregyháza került, miközben Debrecenben, Győrben és Tatabányán csökkent, Budapesten pedig szignifikánsan nőtt a boldogságszint.

Megyék közül Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megyében csökkent, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében pedig nőtt az elmúlt évben az ott élők boldogságszintje.

A kutatásból az is kiderül, a nők jóllétszintje magasabb, mint a férfiaké.

A 36–50 éves férfiak és nők boldogságszintje némileg emelkedett tavaly, a 65 év felettieké és a 18–25 éveseké azonban csökkent. Az egyedülállók és a kapcsolatban lévők boldogtalanabbak, a házasok boldogabbak, mint korábban.

A gyermekes családokban a testi-fizikai állapot megítélése romlott, a pozitív élmények aránya viszont nőtt a három vagy több gyermeket nevelőknél.

A mostani felmérésben a jóllétszint értékek szóródása nagyobb. Ez azért lehet, mert a magyar lakosság csaknem egyharmada eredményesen küzdött meg a járványhelyzet okozta nehézségekkel. A lakosság szintén harmadánál ugyanakkor jelentős boldogságszint-csökkenésre utaló válaszokat regisztráltak.

A boldogságszint felmérését 2020. április 1. és a 2021. március 15. között Oláh Attila professzor irányításával az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja végezte el, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve. Ez alapján összeállították össze Magyarország 2020–21-es boldogságtérképét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés Magyarország Boldogságtérképe statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés