Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 22. 13:12 Forrás: Szegedi Tükör

Az ország szívéről nevezték el a Klauzál teret

A pandémia újabb támadása miatt idén március 15-én sem ünnepelhettünk tömegesen a Klauzál téren. A Szegedi Tükör történelmet idéző írása talán mérsékli a szokott megemlékezés hiányát, és erősíti a történelmünk iránti tiszteletünket.

Hirdetés
Hirdetés

A város főtere – a neve 1860-tól Széchenyi tér – korábban a Kárász-házig terült el. Az 1870-es évek elején a tér területére felépült a Kiss Dávid-palota, az Aigner-ház, a Bankház, az új Zsótér-ház. Az épületek kettéosztották a teret. Új tér alakult, nevet kellett neki adni.

A tér a Kelemen utca felől 1947-ben (fotó: Fortepan/Kozma János)

Mivel a tér délkeleti sarkán (Palánk 208.) állt Klauzál Gábor háza, amelyben a ma is látható emléktábla szerint 1826-tól 1866-ig lakott, a városatyák a politikus iránti tiszteletből – hiszen a város díszpolgára, többszörös országgyűlési képviselője volt – az új teret 1874-ben Klauzál térnek nevezték el.

Szezon a Virág cukrászda teraszán. Az előtérben egy gyönyörű Škoda Octavia (fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Amikor 1902-ben a téren felállították Róna József Kossuth-szobrát, hálátlanság lett volna Klauzállal szemben, ha „elveszik” tőle a teret, és Kossuthnak „adják” – hiszen ha a Batthyány-kormányban miniszterekként megfértek egymással, akkor itt a téren szellemiségüknek, emléküknek együttesen helye lehet, s ez rendben is van így.

Ezt látta Kossuth Lajos 1961-ben. A szökőkút helye sokáig parkoló volt (fotók: Fortepan/Mészáros Zoltán)

Vannak, akik nem értik, hogy a Kossuth-szoborral ékesített tér miért Klauzál tér. A Kis Virág(h) cukrászda belső falán látható egy domborműves Klauzál-emléktábla – a domborművet Györök Natália alkotta, s 2016-ban helyezték el –, amely közvetve utal a tér elnevezésére. A táblát az épület tér felőli külső falára kellene kihelyezni.

Szerzői jogvédő hivatali irodát még ma is el tudnánk képzelni a téren, de Rádió és villamossági szaküzletet már kevésbé. Az a motor ott milyen márka lehet?

Joggal és megalapozottan vallhatjuk, hogy ez a tér – történelmi tér. Itt állt Klauzál Gábor háza, melyben a történelmünket formáló, népszerű politikus élt, akit a rendi országgyűlés követi tábláján az ország szívének neveztek. Itt mondott beszédet két ízben is Kossuth Lajos: először 1848. október 4-én, a Bauernfeind-ház erkélyéről (ez volt a híres toborzó beszéd, benne a szegedieknek oly kedves véleménnyel, amely a Kossuth-szobor talapzatán így olvasható: Szegednek népe, nemzetem büszkesége); másodszor pedig 1849. július 11-én, a Kárász-ház erkélyéről. Ez volt Kossuth utolsó magyarországi nyilvános beszéde, amely még bizakodó volt: „Szegedről fog Európának a szabadság kihirdettetni.”

A Kiss Dávid-ház 1976-ban (fotó: Fortepan/Bartók István)
  • A Kárász-házban írta alá 1849. július 14-én Kossuth és Nicolae Bălcescu a magyar–román megbékélési tervezetet;
  • itt volt Kossuth Lajos lakása az 1848–49-es forradalom és szabadságharc végnapjaiban, 1849. július 11-étől a hónap végéig;
  • ez a ház adott szállást Ferenc József császárnak és feleségének, 1857. május 24–25-én, országjáró útjukon;
  • ennek a háznak az erkélyéről jelentette be a Nemzeti Tanács 1918. október 31-én az őszirózsás forradalom győzelmét – Juhász Gyula és Móra Ferenc is szólt ekkor a szegediekhez –;
  • és az ezen a téren rendezett népgyűlésen mutatkozott be gróf Károlyi Gyula kormánya 1919. június 2-án (ez volt az első szegedi kormány).
Egyirányi utca a tér 1979-ben. A Zaporazsec és a Škoda 100-as is maximum mókaautónak lenne jó. A turistabuszra viszont felülnénk (fotó: Fortepan/Rubinstein Sándor)

Itt, a Kossuth-szobornál lelkesedett Szeged forradalmi népe 1956-ban, s ugyanennél a szobornál rendezi a város és a lakosság – már hagyományosan – a március 15-i ünnepséget. A jövő nemzedékei, az óvodások és a kisiskolások is ide helyezik el aprócska nemzetiszínű zászlóikat.

A Virág Cukrászda terasza 1982-ben (fotó: Fortepan/Gábor Viktor)
A tér 2019-ben
A Kárász-ház múltját és jelenét ábrázoló képpel is pályázott Feil Balázs a Petőfitelepi Művelődési Ház Mossuk össze a múltat a jelennel! című fotópályázatán

Nagy Péter,
Sándorfalva

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Klauzál tér Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés