Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Beszédesek az idei felvételi statisztikák: az SZTE-t leelőzte a Budapesti Gazdasági Egyetem, az SZFE-re pedig nem tolonganak a színészpalánták
Túl a városon 2021. március 22. 12:38

Beszédesek az idei felvételi statisztikák: az SZTE-t leelőzte a Budapesti Gazdasági Egyetem, az SZFE-re pedig nem tolonganak a színészpalánták

A legfrissebb felvételi statisztikák szerint a 2021 szeptemberében induló egyetemi, főiskolai képzésekre összesen közel 102 ezren jelentkeztek. A Szegedi Tudományegyetemre idén 14 ezer 151 középiskolás adta be a jelentkezését. Most is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak.

Hirdetés

Idén a tavalyi alacsony bázishoz képest 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba felvételizők száma: akkor 91 ezer 458-an felvételiztek most összesen 101 ezer 844-en.

A népszerűségi lista a nagyobb számú jelentkezések ellenére sem változott.

A legnépszerűbb idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a budapesti intézmény valamelyik képzését 26 ezer 562-en jelölték meg. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik felvételiző szeretné az ELTE-n folytatni tanulmányait.

A top 3-ban szerepel még a Debreceni Egyetem és a tavalyi harmadik helyezettet, a Szegedi Tudományegyetemet leelőzve a Budapesti Gazdasági Egyetem is.

Első helyen 14 ezer 575 diák jelölte meg az ELTE-t, ami több mint hét százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest és az intézmény történetében is rekordnak számít.

Az egyetemek rangsorában második helyen a Debreceni Egyetem  áll 9 ezer 167, majd a Szegedi Tudományegyetem következik 7 ezer 38 elsőhelyes jelentkezéssel.

Úgy tűnik, továbbra is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak az egyetemeken és főiskolákon, 2021-ben összesen 10 ezer 361-en jelentkeztek erre a BSc-képzésre, közülük több mint 7615-en állami ösztöndíjas formában szeretnék megkezdeni tanulmányaikat.

A második legnépszerűbb alapszak a kereskedelem és marketing 6747 jelentkezővel, a harmadik a pszichológia 5854 felvételizővel.

TOP 10 felsőoktatási szak (2021/2022-es tanév)
1. gazdálkodási és menedzsment (10361)
2. kereskedelem és marketing (6747)
3. pszichológia (5854)
4. ápolás és betegellátás (5006)
5. mérnökinformatikus (4980)
6. nemzetközi gazdálkodás (3854)
7. pénzügy és számvitel (3788)
8. programtervező informatikus (3747)
9. kommunikáció- és médiatudomány (3683)
10. gazdaságinformatikus (3512)

A képzési területek közül a 2021-es felvételin is a gazdálkodástudományi képzéseket jelölték meg a legtöbben: több mint 29 ezren választottak szakot ilyen területen.

A második legnépszerűbb képzési terület a bölcsészettudomány, bár a jelentkezők száma itt már több mint tízezerrel kevesebb, mindössze 17 ezer 593. A top háromban bekerültek még a műszaki képzések is, 13 ezer 986 jelentkezővel. Az orvos- és egészségtudományi képzések az idén toplista hatodik helyére szorultak, a sereghajtók között a természettudományt, az államtudományt és a sporttudomány  találhatjuk.

Nem lett igaza Vidnyánszky Attilának: mégsem szeretnének többen az SZFE-n tanulni!

 A kordon már megszűnt, csak most meg a hallgatók nem nagyon akarnak ide jelentkezni. (fotó: Szfe)

A felvételi statisztikákból az is kiderült, korábban hiába állította az egyetemet fenntartó kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila egy interjújában, hogy idén többen jelentkeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, mint tavaly: a friss statisztikákból látszik, ez nem így van!

Hiába indul több osztály az SZFE-n, mégis kevesebben jelentkeztek idén a Színművészetire, mint tavaly.

Idén csak 1262-en jelentkeztek az egyetemre, míg 2020-ban ez a szám 128-cal több, 1390 volt, miközben a tavalyi héthez képest az idén 16 szak indul az egyetemen.

A felvételizők közül sokan kivárnak vagy nem is felvételiznek az „új” SZFE-re.

A Freeszfe Egyesület a napokban adta hírül, hogy külföldi egyetemek veszik át a korábbi SZFE-s diákokat.

Az Emergency Exit programban, amit az egyesület szervez, százötven SZFE-s hallgatónak már biztosan nem kell lemondania képzéséről és diplomájáról akkor sem, ha az intézmény átalakítása után nem szeretnének az SZFE-n diplomázni.

A tervek szerint az egyetemek elismerik majd az eddig megszerzett krediteket és a hallgatók mestereikkel folytatott további munkát is.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyetem felvételi jelentkezés statisztika SZFE SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés