Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 22. 10:07

Tiszteletet a...! – Bódi György olvasói levele


Hirdetés
Hirdetés

Emlékeznek még a plakátkampányra: a mosolygós Orbán Viktor azt üzeni Brüsszelnek, hogy „TISZTELET A MAGYAROKNAK!”

Nos, Miniszterelnök Úr, javaslok önnek néhány mosolygós óriásplakátot:

„Tiszteletet a rezidenseknek!”

Azoknak a fiatal végzett orvosoknak, akik még itthon maradtak, és miközben emberfeletti munkát végeznek a Covid-pandémia elleni élet-halál küzdelemben, és készülnek a szakvizsgájukra. Ők az „inasok” az ön szóhasználatában.

„Tiszteletet más ország megválasztott miniszterelnökének!”

Köztük annak a Mark Rutténak (193 centiméter magas!), akit Hollandia a minap negyedik alkalommal választott meg miniszterelnöknek. Ő „a holland fickó” orbánul.

„Tiszteletet a tudós nőknek!”

Köztük annak a Karikó Katalinnak is, aki a Covid-19 elleni védőoltás egyik felfedezője, akit most önök nagy sebbel-lobbal Széchenyi-díjjal jutalmaztak, akiről tudják, hogy az idei Nobel-díj egyik várományosa. Ő az ön szóhasználatában az „asszonyság”.

„Tiszteletet a külkereskedőknek!”

Ők azok – általában közgazda végzettségűek –, akik a világban sokfelé tájékozódva, több lehetőséget és ajánlatot végiggondolva, racionális érvek alapján, a megbízóik érdekeit figyelembe véve a legelőnyösebb üzleti megoldásokat keresik és találják meg. „Fürkészek és portyászok” – mondja ön.

„Tiszteletet a gyöngyöspatai romáknak!”

Azoknak, akiknek a szegregált oktatás révén elvették a jövőjüket, akiket megfosztottak a tanulás lehetőségétől. Akiknek a Kúria is jóváhagyta az ezért járó kártérítést. Akik – ön szerint – „mindenfajta munkavégzés nélkül kapnak nagy jelentőségű összeget, miközben ön keccsöl egész nap”.

„Tiszteletet a liberálisoknak!”

Azoknak a liberális gondolkodóknak, akik közé valaha ön is tartozott (Liberális Internacionálé alelnöke – ha emlékszik még!), akik komolyan veszik a törvény előtti egyenlőséget, az alapvető emberi szabadságjogokat, köztük a szólásszabadságot, akik mások gondolatait is tiszteletben tartják.

Ők azok a „libernyákok”, akik közül ön kettőt is elvisz a hátán.

„Tiszteletet a papoknak!”

Ilyen plakátot ön nagyon szívesen látna, csak hogy feledtesse a Magyar Országgyűlésben 1992. február 25-én elhangzott bekiabálását, miszerint „Csuhások, térdre, imához!”, vagyis ön szerint ők a „csuhások”.

Fárasztó dolog ez a folytonos miniszterelnökség! Közben az ember hajlamos elfeledni mások tiszteletét. Hajlamos elfeledni azt az örök emberi bölcsességet, hogy mindenki csak annyi tisztelet követelhet magának, amennyit ő másoknak ad!

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bódi György olvasói levél Orbán Viktor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés