Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Magyar Orvosi Kamara: a járvány 23. órájában arra kérik a politikusokat, hogy ne vezessék félre a lakosságot
Túl a városon 2021. március 19. 21:35

Magyar Orvosi Kamara: a járvány 23. órájában arra kérik a politikusokat, hogy ne vezessék félre a lakosságot

Keményen visszaszólt a kamara az őket ért kormányzati vádakra. A sajtót is figyelmeztették. És egy kicsit az ellenzékre is rápirítottak.

Hirdetés

„A COVID-19 járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását” – írják közleményükben.

Azt is kérik, hogy az egészségügy ellátási problémáiból senki ne akarjon politikai tőkét kovácsolni.

A sajtót arra kérik, hogy „ne legyen értelmezhetetlen szakadék a kormánykritikus és a kormánypárti vagy közszolgálati hírek között, mert a tények nem oldalfüggőek, ellenben a mindkét irányba vitt szélsőség emberéletekbe kerülhet”.

És talán a legfontosabb megjegyzésük:

„Kérünk mindenkit, hogy a hónapok óta az emberéletek megmentésén küzdő orvosok, egészségügyi dolgozók segélykiáltásait, a valós helyzetet, mindennapi küzdelmeiket leíró beszámolóit ne keverjék össze a politikai nyilatkozatokkal. A problémák leírása nem felelősöket kereső kritika, hanem megoldásra váró feladatok tömege.”

Gulyás Gergely álhírterjesztéssel vádolta a MOK-ot

Emlékezetes kormányinfót láthatott, aki megnézte a csütörtöki „adást”, ugyanis Gulyás Gergely azt mondta: Álhír, hogy kapacitásprobléma van az egészségügyben. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette, hazugság, hogy előfordulna a betegek rangsorolása, kinek jusson lélegeztetőgép. A kancelláriaminiszter annak ellenére hazugozott, hogy természetesen ő is tudja, hogy továbbra sem a készülékek száma a kérdéses, hanem a személyzet létszáma és kapacitása.

„Felelősségteljes nyilatkozatokra kérjük az Orvosi Kamarát, hozzátéve, hogy a tapasztalataink vegyesek, van amikor ez sikerül. Ez nem tartozik ebbe a körbe. A helyzet az, hogy intenzív kapacitás és lélegeztetőkapacitás is rendelkezésre áll, és az ehhez szükséges személyi állomány is biztosított”

– mondta Gulyás.

Annak ellenére, hogy a kormány pontosan tudja, milyen értelemben van kapacitáshiány az egészségügyben, Gulyás Gergely csütörtökön ezzel magyarázta, hogy szerinte miért álhír a kapacitásprobléma: van még 1700 szabad, lélegeztetőgéppel felszerelt ágy és 11 ezer gép nélküli ágy az egészségügyben.

Később Gulyás rá is duplázott: „A helyzet az, hogy intenzív kapacitás és lélegeztetőkapacitás is rendelkezésre áll, és az ehhez szükséges személyi állomány is biztosított”. Amikor ezeket a szavakat kimondta, 1170-en voltak lélegeztetőgépen Magyarországon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: álhír egészségügy fake news Gulyás Gergely járvány járványkezelés Kormányinfó koronavírus Magyar Orvosi Kamara Orbán-kormány politikai vita
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés