Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 20:45

Megszólalt a kínai vakcinabeszerzést végző cég ügyvezetője: a folyamatokat ellenőrzik

A kínai fél egészen véletlenül ragaszkodik a titoktartáshoz.

Hirdetés

Tuza Máté, egy eddig viszonylag ismeretlen pénzügyi tanácsadó néhány nappal a szerződéskötés előtt lett a Danubia Pharma Kft. ügyvezetője. Rajtuk keresztül vásárol az állam 5 millió adag kínai vakcinát 55 milliárdért.

Tuza szerint közvetítőcég az ügyletben a Danubia Pharma Kft., hanem „az a feladata, hogy gondozza, felügyelje, koordinálja, működtesse, vagyis menedzselje azt a folyamatot, amelynek révén Magyarország Sinopharm-vakcinához (SARS-CoV-2-vakcina; Vero Cell) jut” – mondta az Indexnek.

Sőt, azt is a NER-hez láncolt lap tudtára adta, hogy más kínai gyártókkal is tárgyalnak, ezek eredményeiről – reményeik szerint – hamarosan beszámolhatnak.

A miért éppen ők kérdésre Tuza Máté azt mondta, az országban mintegy 200 cégnek van engedélye ilyen ügyletekhez, de csak 4-5 mutatott érdeklődést arra, hogy oltóanyagot hozzon be, közülük csak a Danubia Pharma Kft. tudott üzletet kötni.

Természetesen Tuza az Indexnek sem válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül valójában a vakcina, mekkora a szállítási költség, és mekkora lehet a Danubia Pharma Kft. haszna.

„a koronavírus rendkívüli helyzetet eredményezett, és korábban nem látott keresleti piac alakult ki, vagyis jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Viszont mivel

a kínai fél ragaszkodott a teljes titoktartáshoz, és komoly szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a titoktartás sérül, így nem mondhat számokat”

– olvasható a cikkben.

Tuza szerint a kínai Sinopharm-vakcina azért kerül 30 euróba, mert a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagot eleve drágább előállítani.

Ehhez képest Szenegál 13,4 euróért vásárolt Sinopharm-vakcinát adagonként, ráadásul ők csak 200 ezer dózist vettek.

„Mi úgy tudjuk, hogy a magyarországi beszerzési árak az alacsonyabbak közé tartoznak, ha a többi országéval hasonlítjuk össze. Ami pedig bennünket illet, kijelenthetem, hogy a gyógyszer-nagykereskedelemben elvárt nyereség alsó szintjét súroljuk, és a számok köszönőviszonyban sincsenek a médiában megjelentekkel”

– magyarázta Tuza.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kínai vakcina koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés