Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 21. 09:15

Az ellenzéknek jelentős tartalékai vannak a bizonytalanok körében

Részletes elemzést közölt a Republikon Intézet a bizonytalan szavazókról. Azt vizsgálták, mi jellemző ezekre a választókra társadalmi hátterük, politikai véleményük, médiafogyasztási szokásaik alapján. Az eredmények fontos következtetéseket tartalmaznak a 2022-es választásokra nézve is.

Hirdetés

A kutatás a bizonytalanok arányát 30-40 százalékra becsüli, vagyis elég sokan vannak ahhoz, hogy érdemben befolyásolják, vagy akár el is döntsék a következő országgyűlési választás eredményét. Ők azok, akik a közvélemény-kutatásokban azt mondják, hogy egy most vasárnap tartandó szavazásra nem mennének el, hogy nem tudják, kit támogatnának, vagy egyszerűen megtagadják a választ.

Az elemzés alapját adó kutatás nem, kor, településtípus és végzettség szerint az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, 5000 fős minta alapján, személyes megkérdezéssel készült 2020. január 8. és február 4. között, az adatfelvételt a Závecz Research végezte.

A bizonytalan szavazók főként a Dél-Alföldön és a Dél-Dunantúlon élnek, leggyakrabban valamelyik megyeszékhelyen. Többségük szakmunkás végzettséggel, vagy érettségivel rendelkezik és 45 százalékuk venne valószínűleg részt a választáson.

A bizonytalanok körében csak 12 százalék szeretné, hogy a Fidesz maradjon hatalmon, 38 százalékuk leváltaná a kormányt.

Ezt támasztja alá a politikai véleményük is:

  • Nagy többségük, mintegy 82 százalék véli úgy, hogy a Fidesz kormányzása a gazdagoknak kedvez.
  • Ugyanennyien, 82 százalékuk szerint csak kormányzati hátszéllel lehet előrejutni Magyarországon.
  • Azzal, hogy az Európai Unió rá akarja kényszeríteni a bevándorlókat Magyarországra, 70 százalékuk nem ért egyet.
  • 58 százalékuk szerint pedig hazánkban nem mondhatja el bárki, retorziók nélkül a véleményét.

A kormány teljesítményével a bizonytalan szavazók leginkább az oktatás (55 százalék) és a gazdasági helyzet kezelése (52 százalék) kapcsán elégedetlenek.

Magyarország és az Európai Unió viszonyával 49 százalékuk, a koronavírus-járvány kezelésével 39 százalékuk, a családpolitikával 35 százalékuk elégedetlen.

A kutatásból az is kiderült, hogy a bizonytalanok körében az online hírportálok közül az origo.hu és az index.hu a két legnépszerűbb, harmadik helyen pedig a 24.hu áll.

Nyítókép: Besenyei Violetta

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felmérés közvélemény-kutatás kutatás Republikon Intézet szavazás választás 2022 Závecz Research
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés