Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 15:19

Ceglédi Zoltán: Karantén? NERentén! Kiskapu? Bécsi kapu!

Kinek mi. Ha valamit igazán rühellek, az az, amikor valaki nem rendszert akar váltani, hanem aprópénzt.

Hirdetés

Pedig egyébként szipi-szupi megértő vagyok. Majdnem megszívecskéztem instán, amikor Rubint Réka és Schobert Norbert két hetet töltöttek a Maldív-szigeteken egy 41 fős táborban. Megírta a sajtó. Ez amolyan biztonságos hír, csak arra kell figyelni, hogy ne közvetlenül az „aki nem zárja magára az ajtót, az gyilkos”-rikoltozás mellé kerüljön a címlapon.

  • Az is pompás volt, amikor Cooky és családja nyaralt (telelt) egy szűk hetet Dubajban, ahonnan sok strandolós képet is posztolt a műsorvezető.
  • Berki Krisztián videója sem zavar, amit a Seychelle-szigetekről, egy medencében koktélozva rakott ki az instagramra, majd még át is röppent talán az Emirátusokba.
  • Az sem irritál, ha Lakatos Márk Zanzibáron napozik.
  • És ott van Szlávik János, a tudomány embere, az orvosszakma krémjén a koktélmeggy, aki minden egyes nap elmondja, hogy ő őszig már nem venne repjegyet, na, hát mert akkor már megvolt a lányainak Dubajba a jegy a luxusnyaralásra, szóval technikailag nézve nem került ellentmondásba.
  • Luxusról szólva, Luxusfeleség Vivien előbb valami karibi szigeten járt, most pedig, a harmadik hullám mindenen átcsapó habtaraján szörfözve Dubajba utazott, szintúgy megfotózva és megsajtózva.

Halálos világjárvány van, ami elég kimerítő, ezért megértem, ha a celebek ebből elutaznak kicsit feltöltődni. Itthon eközben este 8-tól tilos kimenni az utcára, puskás emberek járőröznek hónapok óta odaki, hogy

#maradjszépenotthon.

Az egyik legócskább történelmi örökségünk: időről-időre sikerül úgy berendezni a társadalmat, hogy mindenhol méretre szabott kiskapu nyílik baksisra, státuszra, kapcsolatra. Onnantól, hogy a rendszerváltás előtt kinek járt vonalas telefon, hogy az ezredforduló után melyik államtitkárral kellett berúgni, hogy bekerüljön a gyereked az alapítványi iskolába, odáig, hogy visszabontatják-e a túlépített házadat meg lakhatsz-e kamu lakácscsere után a Várban.

Egyén, vállalkozás, civil szervezet, kicsi és nagy, falusi bolt és nemzetközi diszkonthálózat: mind érzi, hogy honnét fütyül a szél. A nyitva hagyott kiskapuból.

A járványügyi betiltások és bezárások rendszerét, melyeket a szándékoltan gügyörésző nyilvánosság óvintézkedéseknek nevez, ugyanaz a logika hatja át. Én pedig hányingert kapok attól, hogy egy betartható és következetes szabály helyett inkább felhazudnak a magasba egy betarthatatlan regulát, temérdek belefoglalt és ráhagyott kivétellel.

Ez „lent” azt jelenti, hogy a falusi kocsma hátsó udvarában az ismerősöknek mégis leraknak egy műanyag asztalt, és arra a fröccsöt. Csak épp kussban kell lenni, zene sem szólhat, foci sem mehet a tévében, és hát hideg is van. Ugyanígy Pesten a téren is ki lehet adni a forralt bort meg sétálós pizzát, hogy a szomszédban, a madárszaros, de joghézag könyöklőn egye meg a polgár. Kényelmetlen, megalázó, és nem is biztonságosabb, mintha szétrakott asztaloknál, fix helyen ülve enné-inná meg. De kiskapu... persze csak addig, míg nem jön a bulvárműsor rejtett kamerával jól leleplezni. Mint az összes odakint elszívott cigit és elnyalt fagyit, amihez tilos lenne levenni a maszkot.

Fentebb lépve látjuk aztán a sajtóigazolványos göcögő gazembert, aki nem érti, hogy ugyan mit nem lehet kibírni a kijárási tilalmon – ami alól őt persze felmenti a papírja. Holott pont a járvány kezdete óta nem is újságíróként, hanem ócska járványpropagandistaként viselkedik.

Szintén kiskapu, de egy fokkal becsületesebb ezen a szinten az „önpapír”, azaz az önfoglalkoztató vállalkozó saját magának írt kimenőlevele. Schutzpass 2021. Az elitnek meg kinyílik az étterem is; csak máshogy adminisztrálják, mondjuk forgatás vagy főzőiskola az álca. Az elit mehet a luxusszállodába is, hiszen papíron ő üzleti vagy oktatási célból van ott.

Balatoni villa is akad, otthonos, lakályos és lakájos, és ugye, maradj szépen otthon, de neki ez is az otthona. Az elit nekivághat az egzotikus külföldi nyaralásnak is, nem fogják hazatérve karanténba vágni. Az elit gyerekeinél a nem iskolai oktatásnak minősülő különórák növelik az előnyt a többi diákkal szemben. A NERisztokrácia pedig eleve magángéppel röppen, ahova akar, és csak arra kell figyelnie, hogy ez ne idegesítsen egyszerre túl sok embert ott lent, az elsuhanó röpcsi alatt. De nem fog, mert a sajtó cinkosabb része ezt nem írja meg, sőt. Tisztelet a kivételnek.

Ja, és az is biztos, hogy ott fent már rég be van oltva mindenki.

Nekem pedig fogalmam sincs, hogy lehetne ezt az egészet egyben és egyszerre felrúgni. Nyilván sehogy. Így élünk és kész.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Dubaj járvány jegyzet koronavírus Mészáros Lőrinc NER pandémia vélemény világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés