Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 15:42

A magyarok többsége úgy véli, hogy a Fidesz igazságtalan előnyöket nyújt a gazdagoknak

A Bige László által megrendelt közvélemény-kutatás eredményei alapján van, amiben a lakosság nagy része egyet ért Orbán Viktor kormányzásával kapcsoltban – például, hogy igazságtalan mértékben kedvez a gazdagoknak.

Hirdetés

Március elején kerültek nyilvánosságra a részletei annak az átfogó közvélemény-kutatásnak, amelyet a jelenleg házi őrizetben lévő nagyvállalkozó, Bige László finanszírozott. A felmérésben során a lakosság különböző politikai, gazdasági és társadalmi ügyekkel kapcsolatos véleményét vizsgálták, a kutatást a Závecz Research készítette, január 8. és február 4. között, 4 ezer fős reprezentatív mintán.

Az eredményekből kiderül, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerét még a jobboldali szavazók is igazságtalannak tartják.

A magyaroknak csak 12 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt évek kormányzásának nyertesei közé tartozik, 40 százalék pedig azt mondja, hogy az ő családja inkább vesztese a NER működésének. Még a Fidesz saját szavazóinak is csak 27 százaléka sorolja magát a nyertesek közé – többségük, 52 százalékuk szerint viszont nem érintette a családjuk helyzetét Orbán Viktor kormányzása.

A legfontosabb problémák között a megélhetési kérdések után a jövedelmi egyenlőtlenséget említették: 17 százalékuk a három legnagyobb probléma közé sorolta, hogy túl nagy a szakadék a gazdagok és a szegények között Magyarországon.

Sőt, a kormánypárti szavazók körében ez az arány 18 százalék, vagyis többször említették súlyos problémaként a vagyoni egyenlőtlenségeket, mint a migrációt.

Az eredményekből az olvasható ki, hogy míg a korrupció elsősorban az ellenzéki választók számára fontos kérdés, a Fideszhez köthető vállalkozók látványos gazdagodása a kormánypárti tábornak is szúrja a szemét – úgy látszik, a nemzeti tőkésosztályt még nem sikerült megszerettetni az emberekkel. Ezt támasztja alá az, hogy még a jobboldali szavazók is úgy érzik, Orbán Viktor kormányzása alapvetően igazságtalan.

A lakosság 64 százaléka, vagyis közel kétharmada értett egyet azzal, hogy a Fidesz politikája elsősorban a gazdagoknak kedvez.

A nagytőkésekkel szembeni elutasító hozzáállást jól illusztrálja az is, hogy 66 százalék úgy véli, a legtöbben törvénytelen úton gazdagodnak meg.

A közvélemény-kutatás eredményei megerősítik azt a véleményt, hogy a magyar választók nagy része igazságosabb teherviselést és a jövedelmi különbségek csökkentését várná el. Tavaly ősszel egy hasonló felmérés során az derült ki, hogy a magyarok 88 százaléka értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy fizessenek a gazdagok. Ez volt Botka László 2017-ben meghirdetett programjának üzenete, ami úgy tűnik, hogy azóta sem veszített érvényességéből.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bige László felmérés jövedelmi különbségek közvélemény-kutatás luxus Závecz Research
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés