Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 14:23

Győrben már több a beteg, mint amennyit el tud látni a személyzet

A kormány egyelőre kitart azon álláspontja mellett, hogy nincsenek kapacitási problémák a magyar kórházakban. Az orvosok azonban egy merőben más helyzetről számolnak be szerte az országban.

Hirdetés

Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában még arról beszélt, hogy megnyugtató híreket kapott a kórházigazgatókkal tartott vasárnapi és hétfői videokonferencián. „Mindenkinek van baja”, de Orbán szerint mindenkin látszott, hogy központi segítséggel meg is fogja tudni oldani. Erre cáfolt most rá Jávor László, a győri kórház igazgatója. Hétfőn arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy 360 beteget tudnak ellátni a személyzet jelenlegi létszáma mellett.

Szerdán azonban a kórházigazgató úgy nyilatkozott a győri önkormányzati lapnak, hogy aznap már 371 beteget kezeltek – vagyis 11-el többet, mint amennyinek az ellátásához elegendő ápolóval és orvossal rendelkeznek.

Jávor elmondta, hogy a monsonmagyaróvári kórház is teljesen megtelt, Győrből pedig hat beteget már át kellett irányítani Sopronba, mert nem tudták volna ellátni őket. A kapacitásproblémák kapcsán az új egészségügyi törvény hatásairól is beszélt:

„Óriási a nyomás rajtunk. A második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében.”

Egyre több hír érkezik arról, hogy nem a kórházi ágyak és a lélegeztetőgépek száma okoz gondot a járvány harmadik hullámában, hanem a szakemberhiány. A héten erről számolt be Svéd Tamás, az Orvosi Kamara titkára is, válaszul Gulyás Gergely álhírterjesztéssel is megvádolta a szakmai szervezetet.

De hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja is, amikor bejelentette, hogy nem lesz szükség az ELI-ALPS lézerközpontban kialakított ágyakra, mert a szegedi klinika bírni fogja a terhelést. Csakhogy azt is hozzátette, hogy a megfelelő személyzet biztosítása komoly gondokat okoz.

Sosem voltak még annyian kórházban koronavírus-fertőzéssel, mint idén márciusban, és az egészségügyre nehezedő nyomás egyre növekszik. Ebben a helyzetben nyilvánvalóan nagy szükség volnak annak a több ezer dolgozónak a munkájára, akik az új egészségügyi törvény miatt távozni kényszerültek. 

Fotó: MTI/Árvai Károly

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy egészségügyi szolgálati jogviszony egészségügyi törvény Fendler Judit járvány kapacitásszám kórház koronavírus Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés