Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 08:02

Koronavírusos betegek lélegeztetéséről szóló tanfolyamot rendelt el a rezidenseknek az operatív törzs

Eddig is dolgoztak szakorvosjelöltek a koronavírusos betegek ápolásában, de az intenzív osztályokon azért ritkán kellett őket bevetni. Úgy néz ki ez lehet a kormány mesterterve.

Hirdetés

Hetek óta hangoztatja Orbán Viktor és Gulyás Gergely is, hogy van elég ágy és van elég lélegeztetőgép, a szakma pedig hetek óta hangoztatja, hogy ezt értik, de mindössze 2000 olyan szakember van Magyarországon, aki képes megfelelő szakmaisággal ellátni a lélegeztetőgépre tett, súlyos állapotú betegeket.

Erre reagálva a kormány bejelentette: lesz elég ember, megoldják. Nos, a megoldás egyik eleme úgy néz ki, hogy a rezidensek „Kényszerhelyzeti Oxigenizáció és Ventiláció: Intenzívterápiás Direktívák II. – Légzési elégtelen COVID-betegek ellátása” című online tanfolyama lehet.

A „Direktívák II.” arra utal a tanfolyam nevében, hogy volt már egy „Direktívák I.” is, ezt 2020-ban kellett elvégezniük a szakorvosjelölteknek.

Úgy tudjuk, tanfolyamot az aktív és a passzív státuszú rezidenseknek is el kell végezniük.

A Semmelweis Egyetem Szak- és Továbbképző Központjától származó, online elérhető tananyagot március 19-e és március 31-e között kell elsajátítaniuk a rezidenseknek, majd ugyanebben az időszakban le is kell vizsgázniuk. Ez miért érdekes?

Emlékezetes kormányinfót láthatott, aki megnézte a csütörtöki „adást”, ugyanis Gulyás Gergely azt mondta: Álhír, hogy kapacitásprobléma van az egészségügyben. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette, hazugság, hogy előfordulna a betegek rangsorolása, kinek jusson lélegeztetőgép. A kancelláriaminiszter annak ellenére hazugozott, hogy természetesen ő is tudja, hogy továbbra sem a készülékek száma a kérdéses, hanem a személyzet létszáma és kapacitása.

Annak ellenére, hogy a kormány pontosan tudja, milyen értelemben van kapacitáshiány az egészségügyben, Gulyás Gergely csütörtökön ezzel magyarázta, hogy szerinte miért álhír a kapacitásprobléma: van még 1700 szabad, lélegeztetőgéppel felszerelt ágy és 11 ezer gép nélküli ágy az egészségügyben.

Később Gulyás rá is duplázott: „A helyzet az, hogy intenzív kapacitás és lélegeztetőkapacitás is rendelkezésre áll, és az ehhez szükséges személyi állomány is biztosított”. Amikor ezeket a szavakat kimondta, 1170-en voltak lélegeztetőgépen Magyarországon.

(Nyitóképünk illusztráció. Archív fotó: MTI/Vajda János)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügyi ellátás Gulyás Gergely járványkezelés koronavírus lélegeztetőgép Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés