Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 19. 07:21

Mikor oltanak? Ezen a honlapon bárki ellenőrizheti, hogy fent van-e az oltási listán

Ha a háziorvos feltölti. Már több tucat orvos vitte fel a rendszerbe az oltandók születési dátumát, amire kereshetünk.

Hirdetés

Az oldal készítői – saját bevallásuk szerint – egészségügyi szakértők, programozók és adatvédelmi szakemberek, akik szerint a pácienseknek sokszor nem világos, hogy rajta vannak-e már a háziorvosuk oltási listáján.

„Orvosként pedig az amúgy is emberfeletti teher mellett sokszor az aggódó, telefonon érdeklődő páciensekkel kell tölteni az időt” – írják. Az adatszolgáltatással ezeket a hívásokat elkerülhetik az orvosok.

„Abban a borzasztó járványhelyzetben, amiben ma vagyunk, minden kis segítség számít. Háziorvosokkal beszélgetve azt vettük észre, hogy az aggódó páciensek nagy számú telefonos érdeklődése is extra terhet jelent számukra, miközben akár egy egyszerű weboldalon is ellenőrizhetnék a páciensek, hogy szerepelnek-e a háziorvosuk oltási listáján. Reményeink szerint ugyan csak kicsit, de így is könnyíthetünk az orvosaink munkáján” – olvasható a készítőktől.

A háziorvosok vagy rendelők feltölthetik az oldal adatbázisába az oltásra várók születési dátumát, amit a páciensek így ellenőrizhetnek.

Aki megtalálja a születési dátumát, még ne örüljön, mert elképzelhető, hogy mégsem őt regisztrálták, hanem valakit, akivel egy napon született. Az oldalon az is látszik, hogy mely orvosok vagy rendelők szolgáltatnak adatokat, így jobban szűkíthető a kör.

Azért a születési dátumot használják, mert az a legkevésbé érzékeny adat, ugyanezt például a TAJ-számmal már nem lehetne megtenni.

Joggal merülhet föl a kérdés bennünk, hogy egy hivatalos állami weboldalról van-e szó.

„Sajnos nem. Egy profi kormány esetében nem lenne szükség egy ilyen lakossági kezdeményezésre, hiszen az elmúlt egy év és az állami milliárdok elegendő lehetőséget adtak a felkészülésre. Ennek hiányában azonban úgy kell segítenünk, ahogy tudunk. Az önkéntesekből álló csapatunk egy hétvége alatt, mindössze 3000 forintból készítette el a weboldalt” – írják.

A honlapot ide kattintva is megnézheti.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: oltás vakcina járványkezelés koronavírus Mikor oltanak?
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés