Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 18. 18:04

Komjáthi Imre: A vállalkozásoknak nyújtott kormányzati segítség legfeljebb az éhenhaláshoz elég

Szinte semmire nem elég az 50 százalékos bértámogatás. Komjáthi Imre szerint, ha már Ausztriát nevezi mindig Orbán Viktor a követendő példának, akkor ebben is követhetnénk a mintát. Ausztriában ugyanis jóval nagyobb támogatást kapnak a bajba jutott vállalkozók. A szocialista politikussal Balogh Judit beszélgetett a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Komjáthi Imre szerint a vállalkozóknak nyújtott eddigi segítség legfeljebb az éhenhaláshoz elég. A Magyar Szocialista Párt alelnökének tapasztalatai szerint ugyanis több probléma is van a jelenlegi bértámogatási rendszerrel. Először is, bruttó összeget kapnak a vállalkozások, amiből az adók és a járulékok levonása után csak töredék marad a dolgozókak. Még nagyobb probléma, hogy mindezt a decemberi bérek alapján kapják meg a cégek – csakhogy addigra már a járvány hatására jelentősen csökkentek a fizetések. A vendéglátóiparban pedig speciális probléma, hogy a munkavállalók jövedelmének nagy részét teszi ki a szervízdíj, ami a bezárásokkal teljesen megszűnt és ezt nem pótolja a bértámogtás sem.

Eközben, az Orbán Viktor laboratóriumának tartott Ausztriában 80 százalékos bértámogatást biztosít az állam, beleértve például egy borravaló átalányt és 13. havi fizetést is.

Komjáthi szerint lenne forrás Magyarországon is, hogy ilyen mértékű segítséget nyújtsanak a cégeknek. Az Európai Unió biztosítana hozzá támogatást, azonban a magyar kormány csak jelentősen kisebb összegre pályázott, Románia például több mint tízszer akkora keretet hívott le.

A politikus szerint a kormány számára még a járvány alatt is fontosabb a Brüsszellel folytatott politikai harc, mint a válság kezelése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit boltzár Komjáthi Imre koronavírus MSZP munkahelyvédelmi bértámogatás munkanélküliség Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés