Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Karnyóné után most Pásztor Máté főszereplésével Csehov darabot próbálnak a Pinceszínházban
Művház 2021. március 18. 16:27

A Karnyóné után most Pásztor Máté főszereplésével Csehov darabot próbálnak a Pinceszínházban

Csehov A manó című komédiáját egyelőre online próbálja a Szegedi Pinceszínház. A Ványa bácsi elődjének is tartott darabot országosan ismert művészek közreműködésével állítja színpadra Gulyás Hermann Sándor. A premiert április végére tervezik – ha a járvány közbeszól, akkor online mutatják be.

Hirdetés

– Eddig online zajlottak az olvasó- és elemző próbák, hétfőtől viszont szeretnénk a valóságban is birtokba venni a színpadot. Ha a járvány szorítása nem enyhül, akkor április elejéig várunk még a személyes találkozással, mert első a biztonság – mondta Kancsár Orsolya.

A Szegedi Pinceszínház igazgatója úgy tervezi, a bemutatót mindenképpen megtartják az eredetileg tervezett április 30-i időpontban, de egyelőre kérdés, hogy közönség előtt, vagy „zárt kapunk” mögött, és felteszik az internetre.

Az előadást az ország különböző pontjairól, neves színházak művészeiből álló csapat közösen állítja színpadra.

A darabot a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze, Gulyás Hermann Sándor rendezi, aki átdolgozott szövegkönyvvel, bizonyos szerepeket összevonva, egyedi megközelítésben állítja színpadra A manót.

– A kapcsolatunk nem új keletű, színészként már többször láthatták a szegediek a Kövekben, és az Egy perccel tovább című Tallér Edina darabban, most rendezőként mutatkozik be.

A készülő Csehov darab főszerepét, Szerebjakov Alekszandr Vlagyimirovics nyugalmazott egyetemi tanárt Pásztor Máté, a budapesti Turay Ida Színház fiatal művésze alakítja, a Júliát életre keltő Magyar Bernadett pedig a kolléganője.

A készülő elődás főszereplője Pásztor Máté, a budapesti Turay Ida Színház fiatal művésze (fotó: Szüts Miklós Balázs)

A szegedi művészek közül Balog József, Kancsár Orsolya és Varga Bálint játszik még a készülő darabban, de a szomszédos Romániából is érkezik alkotótárs. Az Aradi Kamaraszínház rendezője, Tapasztó Ernő ez alkalommal színészként mutatkozik majd be.

– Jól haladtak eddig az online próbák, ha egy hetet mégis csúsztatnunk kell a járvány miatt a személyes munkák elkezdésével, akkor is tartani tudjuk a bemutató időpontját.

Kancsár Orsolya szerint a pandémiás helyzet ellenére is izgalmas évnek néz elébe a színház.

Az újranyitásra a vásári bábjátékot és az élőszereplős kortárs színpadi technikákat ötvöző fergeteges párelőadással, a Vitéz Lászlóval és Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiakkal készülnek Tapasztó Ernő rendezésében.

Az idén 20 éves Szegedi Pinceszínház emellett Tolsztoj Az élő halott című művének színpadra állítását is tervezi még az évadban.

– A húszéves jubileumunkat vendégelőadásokkal is szeretnénk megünnepelni, a járványügyi szigorítások miatt ezeket az előadásokat őszre tettük át. A Vízi Színházba érkezik majd többek között  Földes László Hobo A föltámadás szomorúsága és a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadóestekkel, Joós Tamás énekmondó pedig elhozza majd Cseh Tamás-emlékestjét Átlátszó víz legyen címmel. Bízunk benne, hogy a szeptemberre tervezett előadásokat már zökkenőmentesen meg tudjuk tartani – mondta Kancsár Orsolya.

Nyitóképünk Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak főpróbáján készült: ez a darab is bemutatóra vár (fotó: Menyhárt Luca)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Anton Pavlovics Csehov bemutató Kancsár Orsolya online próba Szegedi Pinceszínház szegedi vízi színház vendégjáték színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés