Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 18. 14:56 Forrás: Szeged Televízió

Duda Ernő: Hatékony védelmet nyújthat a keresztoltás

Minden országban, minden protokoll szerint a koronavírus elleni első oltásnak és az emlékeztető oltásnak ugyanolyan típusúnak kell lennie. Duda Ernő szerint azonban, sokkal hatékonyabb lenne a keresztoltás, vagyis ha különböző vakcinával oltanának első és második alkalommal. Hogy miért gondolja ezt a virológus, erről beszélgetett Balogh Judittal a Téma szerdai adásában.

Hirdetés

Duda Ernő a kínai vakcinával kapcsolatos kockázatokról elmondta, ezek abból fakadnak, hogy az oltóanyag a teljes elölt vírust tartalmazza. A tapasztalatok szerint ugyanis a koronavírus rendelkezik olyan antigénekkel, amelyek egyes emberekben képesek autoimmun rendelenességeket okozni. Hogy okozhat-e ilyen problémákat a kínai vakcina, az koránt sem biztos, de a szakértő szerint a lehetőségével számolni kell.

Ettől függetlenül a Sinopharm vakcinája a Covid fertőzés ellen hatékony védelmet nyújthat.

A virológus szerint helyesen döntöttek a magyar hatóságok, amikor más országokkal ellentétben hazánkban nem függesztették fel az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását. Az utóbbi időben megjelentek hírek azzal kapcsolatban, hogy az oltás után néhány páciensnél vérrögképződés okozta problémák léptek fel. Duda Ernő szerint azonban egyelőre nincs arra vonatkozó egyértelmű bizonyíték, hogy ennek az oltáshoz lenne köze.

Jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is azon az állásponton van, hogy nem a vakcina okozta ezeket a problémákat.

A Szegedi Tudományegyetem professzora elmondta, hogy a keresztoltás, vagyis az, hogy az emlékzetető oltás más típusú vakcinával történik, hatékonyabb védelmet nyújthat a megbetegedés ellen. Éppen ezért az angol és az orosz gyártmányú vakcinák kifejlesztői már tárgyalnak is arról, hogyan lehetne kombinálni a készítményeiket.

Egyelőre azért kap mindenki az elsőként beadott vakcinával azonos emlékeztető oltást, mert a gyógyszercégek így tesztelték le a termékeiket és egy jövőbeni vakcinaútlevél kiadását is egyszerűsíti, ha nem kell különböző vakcinák kombinációit adminisztrálnia a hatóságoknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AstraZeneca Balogh Judit Duda Ernő kínai vakcina koronavírus oltás Sinopharm Szeged Televízió Téma vakcina járvány pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés