Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbán Viktor nem mondott igazat a Parlamentben, amikor arról beszélt, Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét a védőoltásokat
Túl a városon 2021. március 18. 09:38 Forrás: Euronews

Orbán Viktor nem mondott igazat a Parlamentben, amikor arról beszélt, Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét a védőoltásokat

Olyat mondott a miniszterelnök, amit nem biztos, hogy kellett volna: a brüsszelezős állításával nagyon hamar lebukott Orbán Viktor. És nem tévedésből, véletlenül mondta amit mondott, vagy azért, mert rosszul tudta. Szándékosan mondott mást, mint a valóság.

Hirdetés
Hirdetés

„Brüsszel rendeli meg, szállítja le, osztja szét, és nem azért halad lassabban az oltás, mert ne lenne megszervezve, hanem mert nincs elég vakcina. Nem szabad nyilvánosságra hozni a szerződéseket, amelyeket az EU kötött a gyógyszergyárakkal, mert kiderülne, hogy rossz szerződéseket kötöttek, ezért nincs elég oltóanyag.”

Ezt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondta a Parlamentben Arató Gergelynek adott válaszában, amikor a Demokratikus Koalíció képviselője azonnali kérdést tett fel neki.

Orbán Viktor nem mondott igazat.

A Euronews írta meg, a bizottsági tájékoztatók alapján a vakcinákat nem Brüsszel rendeli meg, szállítja le és osztja szét. Ez megtalálható az Európai Bizottság hivatalos tájékoztató anyagaiban is, és ezt erősítik a Bizottság tagjainak és szóvivőinek nyilatkozatai is.

Orbán Viktor és a Fidesz állításaival ellentétben a tárgyalásoknak, a rendeléseknek és a szállításoknak ez a hivatalos folyamata:

„A tárgyalási folyamat során a tagállamok közlik a Bizottsággal, hogy egy bizonyos oltóanyagból mennyit kívánnak rendelni. Ezt követően azonban ők felelnek azért, hogy miután az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak és rendelkezésre állnak, be is szerezzék azokat. Az egyes országokba irányuló szállításra vonatkozó szerződéseket a Bizottság nem ír alá. Az előzetes beszerzési megállapodások lehetővé teszik a Bizottságnak, hogy bizonyos számú oltóanyag-adagot lekössön. Ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére, és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal.”

Az is mondjuk így, bosszantó, hogy eközben Orbán Viktor és a magyar kormány rendre azt papagájozza a védőoltásokról, hogy az uniós beszerzés lassú és elhibázott, pedig a vakcinabeszerzések alapjául szolgáló EU oltóanyag-stratégiáját az összes tagállam vezetője, köztük Orbán Viktor is támogatta – 2020 júniusában volt az az ülése az európai állam- és kormányfőknek, amikor erről egyeztettek.

A föntebb idézett dokumentumban az is benne van, hogy

„a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat.”

Azaz ahogy rendre ki lehet menni az állami cargo Airbus elé Ferihegyre, gyönyörködni a kínai vakcinák megérkeztében, úgy lehetőség volna arra is, hogy büszkén szemléljék a Pfizer-vakcinát is.

A Euronews azt is hangsúlyozza, „ami a beszállítókkal való tárgyalásokat illeti, ezeket a Bizottság és a közös tárgyalócsoport folytatja le. A közös tárgyalócsoport tagjait – akik hét tagállamot képviselnek – egy irányítóbizottság nevezi ki. Az irányítóbizottság aláírás előtt megvitatja és felülvizsgálja az előzetes beszerzési megállapodás valamennyi vonatkozását. Az irányítóbizottságban, mely hetente ülésezik, az összes uniós tagállam képviselteti magát. Ez azt jelenti, hogy minden döntésben minden tagállam részt vesz, nincs olyan fejleménye a vakcinabeszerzéseknek, amelyek bármelyik tagállam tudták kívül vagy akarata ellenére történne.”

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Arató Gergely Demokratikus Koalíció járvány koronavírus Orbán Viktor pandémia vakcina védőoltás világjárvány azonnali kérdés Euronews Országgyűlés parlament

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés