Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 17. 18:51

Z. Kárpát Dániel a Témában: több tízezer forinttal alacsonyabb az átlagbér, mint azt a kormány állítja

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint a magyar családok élnek Európában a negyed legkisebb átlagkeresetből. Csak Lettországban, Romániában és Bulgáriában keresnek kevesebbet.

Hirdetés

Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta:

a Központi Statisztikai Hivatal számításai nem tartalmazzák azt a másfél millió embert, akik az 5 főnél kisebb, tehát a mikro- és kisvállalkozásoknál dolgoznak. Szerinte, ha őket és a közfoglalkoztatottakat is belevennék a statisztikába, akkor a magyar átlagbér tízezer forintokkal lenne kevesebb annál, mint a KSH rendre megjelentet az adatsoraiban.

A nettó átlagkereset a KSH szerint jelenleg nagyjából 273 ezer forint körül mozog.

Az Eurostat mérése szerint az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére évente 9488 euró, ami 3 millió 491 ezer 584 forint évente, havi szinten 291 ezer forint. Ez több, mint a KSH mérése, ugyanakkor ez az összeg az Európai Unióban hátulról a 4. helyre elegendő.

Csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban keresnek kevesebbet a magyaroknál. Ausztriában 3 és félszer többet keresnek, ott közel 40 ezer euró az éves átlagbér.

Magyarországon egy kétszülős, kétgyermekes család átlagosan 21 ezer 251 euróból, azaz 7 millió 820 ezer forintból gazdálkodhat évente, ami a 4. legkevesebb. A hazai adatok mindeközben bérrobbanásról szólnak. Ez az összeg havonta 651 ezer forint, tehát egy főre legfeljebb 163 ezer forint jut. Ez a magyar átlag.

A statisztikák szerint azonban a túlnyomó többség az átlag alatt található, mert a kevesek jó fizetése húzza fölfelé az átlagot. 

Z. Kárpát Dániel szerint a 163 ezer forintnál tízezrekkel juthat kevesebb pénz a legtöbb magyar háztartásban egy főre.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt is elmondta, az Európában legmagasabb ÁFA-kulcs magyar, 27 százalék, ami súlyosan érinti például a sokgyermekes családokat is. „Európa legmagasabb ÁFÁ-ját ne a sokgyermekes családok fizessék meg”.

„Nem véletlen, hogy a szegények adójának mondják az ÁFÁ-t, hiszen azt mindenkinek fizetnie kell” – tette hozzá a képviselő, aki nyitott egy igazságosabb rendszer kialakítására. 

Z. Kárpát Dániel szerint az Orbán-kormány rendre a gazdagabbaknak kedvez, az igazán szegényeket nem támogatja megfelelően.

Emlékeztetett: a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentessége a Jobbik 29 éven aluliak adómentességére vonatkozó javaslatának plagizálása. Jakab Péter évekkel ezelőtt javasolta ezt, de a kormány a választások előtt egy évvel – igaz kilúgozva – átvette a javaslatukat.

„Ne vitassuk el, ez egy jó irány, de a korhatárt sokkal följebb kellett volna emelni” – mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint a magyar nemzetgazdaság aranytartaléka a fiatal munkavállalók, akik a kivándorlásban leginkább érintettek.

Z. Kárpát szerint a kormánynak kötelessége lenne visszafoltozni a szociális hálót, mert Magyarországon 2010 óta 10 ezer családod lakoltatott ki. A szociális intézkedések költségvetési forrásokat is meg tudja jelölni a Jobbik.

A jobbikos képviselő úgy látja, bár a kormány reklámozza magát azzal, hogy segített pótolni a kieső munkabéreket a járvány idején, pedig a mérések szerint az összes munkahely mindössze 5 százalékában adott segítséget a kormány. Ausztriában vagy Németországban 15-20 százalék ez az arány. A Jobbik azt szeretné, hogy a bajbajutottak esetében a munkabérek legalább 80 százalékát állja a kormány.

Azt is elmondta, a Jobbik legalább az európai átlagra emelné az álláskeresési támogatást is, ami kézzel fogható segítség lenne a járvány okozta válság idején bajba került embereknek.

Z. Kárpát Dániellel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átlagbér átlagfizetés bérek eurostat Jobbik KSH Z. Kárpát Dániel
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés