Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 17. 15:11 Forrás: Szeged Televízió

Falus Ferenc az oltási problémákról a Témában: összeomlott az államigazgatás rendszere

Az egykori országos tisztifőorvos szerint hatalmas hiba volt nem frissíteni a 2009-es nemzeti pandémiás tervet, és nem kellett volna elküldeni az ezzel foglalkozó szakembereket sem 2014-től kezdve.

Hirdetés

Falus Ferenc a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, sokan „házi készítésű” SMS-sel mentek az oltópontokra, és azzal is megkapták a vakcinát. Ez, és a március első hétvégéjén tapasztalt oltáskáosz, valamint a gyakori hibák „nincsenek rendben”.

A volt tisztifőorvos, jelenlegi DK-s politikus azt mondta: az oltási tervet hónapokkal ezelőtt el kellett volna készíteni, majd meg kellett volna vitatni az oltási sorrendet, a lakosságot pedig előre tájékoztatni.

Szerinte a pedagógusok helyét is meg kellett volna találni a tervben, de azt is rendbe kellett volna tenni, hogy a művesekezelésre szorulókat hamarabb beoltsák a rendőröknél.

„Ennek december végéig meg kellett volna történnie” – tette hozzá Falus.

Úgy véli, a kapkodás látszódik, mert még az egészségügyi dolgozók átoltása sem fejeződött be, közben pedig megindult a harc a volt tisztiorvosi szolgálat is az Országos Kórház Főigazgatóság között.

Falus Ferenc hangsúlyozta: szerinte

a túlsúlyos cukorbetegek életkortól független oltása lenne az egyik legfontosabb ebben a járványban. Láthatóan még idős cukorbetegek sem kapták meg mindannyian a vakcinát, így ez bizonyosan nem sikerült maradéktalanul.

A kormánnyal szembeni bizalomvesztésről azt mondta: „ez egy bántalmazó kormányzat, ami olyan döntésre kényszeríti a lakosságnak, amire nincs fölkészülve”. A kialakult helyzetet, az oltási káoszt – pszichológiai értelemben – bántalmazásnak lehet tekinteni.

A szakember biztos abban, hogy március 22-e után sem lehet majd nyitáson gondolkodni, mert a rengeteg vírusvariáns miatt a járvány nem csitul a következő napokban.

Falus Ferenc az oltások mellett arra hívta fel a figyelmet arra, hogy a járványban legfontosabb a távolságtartás, a maszkhasználat és a kézmosás.

Falus Ferenccel a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Falus Ferenc Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés