Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. március 17. 12:39

Érkeznek a százmilliárdok a szegedi egyetemre is?

Sajtóértesülések szerint megtörtént a hazai felsőoktatási intézményeknek szánt hatalmas fejlesztési összeg elsődleges felosztása. Állítólag megvannak a nagy nyertesek és a nagy vesztesek. Egyelőre nem tudni, a Szegedi Tudományegyetem hova tartozik.

Hirdetés

A magyar kormány soha nem látott nagyságrendű fejlesztési forrást kíván a hazai felsőoktatási intézmények rendelkezésére bocsátani.

Az Európai Uniótól érkező Helyreállítási Alap megközelítőleg 6000 milliárd forintjából 1507 milliárdot a magyar egyetemek fejlesztésére szánnak.

Első körben 955 milliárd forint fejlesztési összegre írtak ki pályázatot, és akkor annyit lehetett tudni, hogy 5 milliárdnál nem lehet kisebb a megcélzott pályázati összeg, ugyanakkor 180 milliárd forintnál nem lehet nagyobb.

Az idén február 25-én megjelent pályázati felhívásról beszámoltunk, így arról is, hogy eredetileg március 3-áig kaptak határidőt a felsőoktatási intézmények, hogy beadják fejlesztési elképzeléseiket, mellékelve ahhoz a pénzügyi igényeiket.

Az erről szóló cikkben kitértünk arra, hogy abnormálisan rövidnek tűnik a pályázatok elkészítésére adott határidő, amelyet utóbb indoklás nélkül egy nappal meghosszabbítottak. A Telex.hu nemrégiben arról értesült, hogy a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési, Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt pályázatának előzetes eredménye megszületett.

Ha hinni a Telex.hu cikkének, az ország legnagyobb egyeteme az ELTE egyetlen fillérhez sem jut a 955 milliárd forintos fejlesztési keretből. Ugyanígy üres kézzel távozhat a pályázatról a Corvinus Egyetem.

Hírportálunk megkereste a SZTE vezetését, hogy kaptak-e értesítést, mekkora pályázati összeget hagyott jóvá számukra az NKFIH, mert úgy tudni, hogy a pályázati értesítéseket már postázták valamennyi hazai egyetemnek. Amit megkapjuk az SZTE válaszát, azonnal közzétesszük.

Az egyelőre nem hivatalos hírek szerint a pályázat egyik, ha nem a legnagyobb nyertese a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amely elérhető legmagasabb összeghez, vagyis 180 milliárd forinthoz fog jutni. E pillanatban csak találgathatunk, hogy vajon az ELTE azért nem kap pénzt, mert nem tartozik a modellváltó egyetemek közé. Vagyis, nem kezdeményezte, hogy a jövőben alapítványi formában működjön.

A Telex.hu idézett cikk kitér arra is, hogy lehetséges, hogy a Corvinus azért marad ki a nagy pénzosztásból, mert a pályázat kiírói úgy vélhették, olyan nagy cégek (MOL, Richter) állnak az egyetem mögött, amelyek képes az előteremteni a továbblépéshez szükséges fejlesztési forrásokat a közgazdászképzés hazai fellegvára számára. Nem tudni, mennyire helytálló ez a feltételezés.

E pillanatban úgy tudni, ez szerepel a hivatkozott cikkben is, hogy jó szerepelt a pályázaton a Soproni és az Andrássy Egyetem, ugyanakkor csalódott lehet két olyan nagy intézmény, mint a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

Szegedet és a dél-alföldi régiót érintő legfontosabb kérdés, hogy vajon mekkora fejlesztési összeghez juthat az SZTE. A kérdésre egyelőre nem ismerjük a választ, de amint az egyetem válaszát megkapjuk, megosztjuk azt.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: modellváltás pályázat Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés