Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 17. 12:34

Újabb NER kastélykomplexum épül Balatonhenyén

A 128 fős balatonfelvidéki falu utoljára Varga Judit CSOK-os családi háza miatt került be a hírekbe. Azonban a településen folyik egy annál több léptékkel nagyobb, de szintén kormányközeli építkezés is, ami méretében Orbán Győző Hatvanpusztai birtokához mérhető.

Hirdetés

A nagy volumenű projekt Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának korábbi telkén kezdődött meg még 2019-ben. Az Átlátszó most azt írja, hogy az eredeti, több telekből összevont, 8992 ezer négyzetméteres területből szomszédos telkek odacsatolásával majdnem kétszeresére bővült.

A területen egy 739 négyzetméteres főépület mellett 107 négyzetméteres nyárilaknak és egy 170 négyzetméteres fürdőnek is szorítottak helyet. 

Az elképesztő méretű építkezésnek helyt adó Balatonhenye a Káli-medence Tájvédelmi Körzet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Maga a beruházás Natura 2000- es védettségű területekkel van körülvéve, egy szakaszon az építkezéshez is használt út a védett területbe is belelóg.

Az építkezés mögött álló tulajdonosi kör hemzseg a Fideszhez köthető szereplőktől.

Az ingatlan tulajdonosa a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft., amelynek vezetője Guller Zoltán sógora, Dippold Miklós. Ő egy olyan vállalkozásban is ügyvezető, aminek a tulajdonosa Horváth Péter, az állami tulajdonú Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik feljesztőcégét vezeti. 

A Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. tulajdonosa pedig korábban az ECHO TV-t és a Hír Tv-t is megjárt Ruff Zoltán volt, aki jelenleg Mészáros Beatrix médiacégét, a Media Vivantis Zrt.-t vezeti. Előbbi vállalkozást azonban felvásárolta a Közép-Európai V. Magántőkealap, ami ugyanarra a címre van bejegyezve, mint több másik olyan cég, ami a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltéségbe tartozik – közülük talán az egyik legismertebb a BDPST Zrt.

Azt már nehéz lenne megállapítani, hogy a válogatott kormányközeli üzletemberek közül pontosan kié a balatonhenyei hacienda.

Mindenesetre a beruházás folyamatban van, az Átlátszó információi szerint a munkát pedig jelentős részben román vendégmunkások végzik. És hogy összeréjen a kör, ezek a vendégmunkások a helyi önkormányzat tulajdonában álló szálláson kaptak helyet, aminek az építéséhez az állam a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében nyújtott támogatást, a cikk elején már említett Guller Zoltán felügyelete alatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átlátszó.hu Balaton luxus Magyar Turisztikai Ügynökség NER Tiborcz István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés