Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 17. 10:36 Forrás: index.hu

Duda Ernő nem vitatja a kínai vakcina hatékonyságát, de lát benne kockázatot is

A virológus a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságáról és veszélyeiről, illetve a kínai vakcinával kapcsolatos fenntartásairól is beszélt az indexnek adott interjújában.

Hirdetés

A szegedi virológus azzal kezdte, hogy ő a Pfizer vakcinát adatná be magának, ugyanis ezt tartja a legbiztonságosabbnak azok számára, akiknek nem biztos, hogy tökéletesen működik az immunrendszere – különösen igaz ez az idősekre.

A kínai vakcináról elmondta, hogy nem vitatja annak hatékonyságát – az eddigi tesztekeken rendre jó eredményeket ért el az oltóanyag.

A Sinopharm oltása azonban a teljes elölt vírust bejuttatja a szervezetbe, a kutató pedig ebben lát potenciális kockázatot. Ilyenkor ugyanis a szervezet antitestet termel a kórokozó minden eleme ellen, beleértve azokat is, amelyek az elhúzódó tüneteket kiváltó, úgynevezett hosszú Covid-szindrómát okozzák. Az, hogy valóban így van-e, csak évek múltával fog kiderülni.

Letoha Tamás szegedi vállalkozó és korábbi fideszes képviselőjelölt korábban úgy nyilatkozott, a kínaiak azért titkolják az oltásra vonatkozó adatokat, hogy megakadályozzák a vakcina lemásolását. Azonban a professzor ezzel egyáltalán nem ért egyet:

Tamás a tanítványom volt, letolom majd alkalomadtán a nyilatkozat miatt. A legósdibb technológiát ki akarná ellopni?

Elmondta, hogy a kínai vakcina elsősorban a harmadik világbeli piacokra készült, ahol a lakosság átlagéletkora sokkal alacsonyabb, és kevesebb az elhízott, vagy az autoimmun betegségben szenvedő – így az említett kockázat körükben mérsékeltebb. Szerinte ezzel magyarázható az is, hogy a kínaiak nem közlik az oltóanyaggal kapcsolatos részletes adatokat, erre ugyanis az általuk megcélzott országokban, szemben az Európai Unióval, nincs is igény.

A virológus egyetért azzal, hogy az emlékeztető oltások raktározása helyett inkább arra kell törekedni, hogy mindenki a lehető leghamarabb hozzájusson a vakcinához.

A Pfizer és a Moderna esetében, úgy tűnik, hogy az első adag már megfelelő védettséget nyújt, a másodikat akár el is lehetne hagyni. Sőt, szerinte van létjogosultsága a keresztoltásnak is, ez kifejezetten hatékony módja lehetne a védettség megszerzésének. Legnagyobb akadálya, hogy az oltási útlevélben a különböző készítmények beadását nehéz lenne megfelelően dokumentálni.

Elmondta azt is, hogy a járvány elhatalmasodásának egyik oka a hatóságok megkésett reakciója volt: Nem állították le időben a kínából érkező járatokat és nem kezdtek rögtön tesztelni. 

Annak idején tettem egy olyan kijelentést, hogy civilizált országban ez a vírus nem okozhat komoly járványt. Alábecsültem az emberi butaságot – mondta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duda Ernő járványkezelés koronavírus Letoha Tamás oltás oltási terv Sinopharm vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés