Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megnéztük Szabó Bálint zárójelentését: ha tényleg akkora tortúrában volt része, ahogy állítja, és azt így kiállta, akkor valóságos superman
Szegeden 2021. március 16. 09:08

Megnéztük Szabó Bálint zárójelentését: ha tényleg akkora tortúrában volt része, ahogy állítja, és azt így kiállta, akkor valóságos superman

De az is benne lehet ebben az egészben, hogy a zárójelentés mondjuk így, hanyag, ahogy az is, nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogy mondja az önkormányzati képviselő – legalábbis a leletei, eredményei alapján. A kihűlését furcsán és nagyon gyorsan kezelték Szabó Bálint papírjai szerint.

Hirdetés

Hosszú hallgatás után Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő elkezdett nyilatkozni azzal kapcsolatosan, mi minden történt vele azon a bizonyos februári napon, amikor elment futni, majd nem jelent meg a sajtótájékoztatón, mert eltűnt. Előbb a Karc FM rádióadónak adott interjút, majd a Magyar Nemzetnek. Korábban csak egy közleményt olvasott fel a történtek kapcsán, egyúttal nyilvánosságra hozta a zárójelentését. Eddig úgy gondoltuk, nem biztos, hogy illendő alaposabban átnézni azokat a papírokat, de azok után, hogy ennyifélét mondott a történtekről alaposabban átolvastuk, átolvastattuk: segítséget kértünk és kaptunk, egy nevét nem vállaló egészségügyben dolgozó értelmezte, magyarázta nekünk a leírtakat.

Először is azt állította Szabó Bálint, hogy kihűléssel szállították kórházba. A kihűlésnek többféle változata van. Segítőnk szerint az önkormányzati képviselőnek enyhe fokú kihűlése lehetett, ami azt jelenti 34–36 fok között lehetett a testhőmérséklete. Szabó Bálint eközben azt nyilatkozta, 32 fokig hűlt le a teste.

– Az nem lehet. Vagy nagyon rosszul látták el – felelte egyből erre a segítőnk. A zárójelentésben az olvasható, „felsőruha nélkül, mezítláb futott az országúton”, úgy találtak rá a mentősök, miközben Szabó Bálint azt állította, egy szolgálaton kívüli rendőr találta meg. – Harminckét fokosan hogyan tud futni egy ember? Erre nem lenne képes. Ha valakinek 32 fok közelében van a testhőmérséklete, annak már közepesen súlyos hypothermiája van, ez a fokú kihűlés már bágyadtsággal, fáradtsággal, álmossággal, dekompenzációval jár. Hogyan lehet futni ilyen állapotban?

Február 15-én este kilenckor került kórházba. Makón a megtalálástól tíz perc alatt be kell érni a kórházba. Az önkormányzati képviselő leletén az is olvasható, 37,2 fokos testhőmérséklettel vették át a mentősöktől a makói kórházban. – Ha 32 fokról gyakorlatilag egy órán belül már hőemelkedése volt, akkor vagy nagyon rosszul volt ellátva, vagy nem volt annyira kihűlve, amennyire állítja – hangsúlyozta segítőnk. Ha valaki kihűléssel küzd, túl gyorsan nem szabad felmelegíteni, mert a szervezete rosszul reagál, szívritmuszavar is kialakulhat, sőt, akár meg is halhat. Ha valóban 32 fokos volt a testhőmérséklete, akkor hosszú órákon át kellett volna melegíteni az önkormányzati képviselőt. A leletről hiányzik a hőmérsékletkontroll is, azaz nem lehet tudni, mennyi volt a hőmérséklete Szabó Bálintnak, amikor távozott.

Az önkormányzati képviselőt Makón villámgyorsan ellátták: két óra alatt megvolt a vérvétel eredménye, a röntgenjét kiértékelték. – Ha egy ilyen beteget hoznának nekem be a mentők, és nekem kellene megvizsgálnom, akkor a kihűlés miatt pláne megvizsgálnám, valóban hűvösek-e a végtagjai, ezeket a megállapításokat le is írnám a státuszban, ez például hiányzik a leletről, leírnám, hogy a hideg és a meleg határát hol tapintom a testén. A lelet anamnézis részénél nagyon kevés az információ, a státusz is hiányos. Ez így, ha lehet ilyet mondani, teljesen alap státusz. Rögzítik a korábbi vakbélműtét helyét, a jobb oldali párhuzamos karcolás egy hevesebb vakarózás is lehet akár – mondta segítőnk.

Az is rajta van a leleten, hogy Szabó Bálintnak magas a vérnyomása. Szed is erre gyógyszert, Betalocot, de amikor átvették Makón a mentősöktől, akkor a 170/80-as magas vérnyomását 130/70-re egy Tensiomin rágótablettával vitték le, és kapott infúziót is. Segítőnk azt is megjegyezte, ha egy kihűléses beteg fogadására készül egy kórház, akkor olyan kórterembe vinnék, ami fel van monitorozva, ott vannak az életmentő eszközök. – Maghőmérsékletet is mérnénk neki, azaz a végbelén keresztül mérnénk egy monitoron keresztül a hőmérsékletét, hogy tudjuk figyelni azt, hogyan melegedik vissza a teste. De ilyen vizsgálatot, ilyen melegítést két óra alatt nem lehet, nem szabad megcsinálni. Saját felelősségére hazamehet, de ahhoz a zárójelentést az orvosnak két tanúval alá is kell íratni, hogy nem ő engedte el, a beteg döntött úgy, hazamegy. Ezt nem látjuk sehol. Arról nem is beszélve, ha valaki azt mondja magáról, megtámadták, és elrabolták, akkor rendőrt és pszichiátert is hívunk. Ebben a leletben semmi nincs arról, hogy az orvosnak, aki kezelte, jelezte volna ezt a képviselő. Ha valakit alsónadrágban találnak meg egy autópálya-felüljárón, az nem szokványos eset. Ha hozzánk kerülne ilyen állapotban valaki, akkor vagy hiszek neki, de akkor biztosan nem engedem haza két órával később saját felelősségére sem, vagy azt mondom, valami nem stimmel, és akkor tovább foglalkozom az esettel. Ellátó személyként biztosan nem engedtem volna el, de az a minimum, hogy az epikrízisbe beleírom, hogy saját felelősségére távozik, hogy védjem magamat. A laboreredménye jó, a státusza gyakorlatilag normális. Az anamnézis viszont hanyag, részletesebben kellett volna leírni, hogyan, milyen állapotban találták meg. Az Országos Mentőszolgálatnak is van protokollja arra, hogyan kell leírni azt, hogy hogyan találták meg a betegeket. Erre sincs utalás a leletben. Ha én vizsgáltam volna meg, nem tudnék magammal elszámolni, ha egy ilyen leletet adnék ki.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kihűlés Makó Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés