Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. március 15. 20:31 Forrás: MTI

Öt országban is felfüggesztik az AstraZeneca beadását – Szlovénia is csatlakozott

Elővigyázatosságból felfüggesztik az AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban és Szlovéniában is, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről.

Hirdetés

Azóta Szlovéniában is leálltak az AstraZeneca-oltással:

bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

 

Korábban írtuk:

Az oltás beadása és az agyi vénákban fellépő vérrögképződés közötti időbeli kapcsolatról szóló jelentések alapján az oltóanyag további vizsgálata mellett döntöttek. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) dönt majd arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek megszerzése a brit–svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. Az EMA-nak tisztáznia kell, hogy a szérum előnyei továbbra is meghaladják-e az esetleges kockázatokat.

  • Hét németországi esetet rögzítettek, amelyben lehetséges valamilyen összefüggés az AstraZeneca-oltás beadása és az agyi vénákat érintő vérrögképződés között. Ez igen alacsony arány, tekintve, hogy másfél milliónál is több adagot adtak már be az AstraZeneca-féle vakcinából.
  • Franciaországban Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés
  • A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. Korábban Szicíliában függesztették fel az AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően. A szigeten az oltás után néhány esetben vérrögképződést is észleltek.
  • Spanyolország legkevesebb két hétre felfüggeszti a védőoltás használatát: a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél.

Itt kell megjegyeznünk azt is, a kínai Sinopharm vakcináról, annak lehetséges mellékhatásairól továbbra sem tudunk semmit hivatalosan. Az Európai Gyógyszerhatóság továbbra sem engedélyezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne hatásos, de azt is jelenti, hivatalosan nem tudunk, tudhatunk semmit esetleges mellékhatásokról. Azaz könnyen lehet legalább annyira veszélyes is, mint az AstraZeneca. Ebből a kínai védőoltásból szerzett be újabb 100 ezer adagot Szijjártó Péter küküm.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: AstraZeneca járvány kínai vakcina koronavírus pandémia Sinopharm vakcina védőoltás világjárvány Európai Gyógyszerügynökség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés