Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Vírus és város: megjelent a Dugonics Társaság teljes beszélgetése Karikó Katalinnal
Szegeden 2021. március 13. 13:34 Forrás: Szeged Televízió

Vírus és város: megjelent a Dugonics Társaság teljes beszélgetése Karikó Katalinnal

A Szeged Televízió YouTube-csatornáján látható először a több mint kétórás beszélgetés a világhírű biokémikussal.

Hirdetés

Influenza elleni vakcina készítésére készültek, aztán mindent megváltoztatott a koronavírus-járvány. Így idézte fel a kezdeteket a világjárvány első védőoltásának megalkotásában úttörő szerepet játszó dr. Karikó Katalin biokémikus.

A BioNTech alelnökével, egykori szegedi kutatóval a Dugonics Társaság szervezett online beszélgetést. A felvétel először a Szeged Televízió YouTube-csatornáján nézhető teljes terjedelemben. A szerkesztett változatot március 17-én, 21 óra 30 perctől láthatják a Szeged Televízió műsorán.

A beszélgetésből a többi között kiderül, hogy miért vesz magához mindig legalább egy magyar biológiust dolgozni Karikó Katalin. Annyit előre elárulunk, hogy a megoldásnak köze van a kukoricához.

Azt is elmondja, hogy az mRNS-alapú technológiát már 2004-ben kifejlesztették kollégáival, 2005-ben védték le, ezért tudtak viszonylag gyorsan koronavírus elleni vakcinát fejleszteni a Pfizer–BioNTechnél. A koronavírus korábbi fajtáit pedig már 40 éve kutatják, tehát nagyon sokat tudnak a vírusról.

Az is kiderül, hogy 1993-ban francia kutatók már használtak mRNS-alapú vakcinát, de a juridin miatt nem tudták érdemben használni, mert gyulladást okozott a szervezetben. Karikó Katalinék vakcinája pseudouridint tartalmaz, ennek köszönhető, hogy nem okoz komoly gyulladást.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech Karikó Katalin Szeged Televízió vakcina járvány koronavírus online beszélgetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés